SSD står för Solid State Disk, och till skillnad från en mekanisk hårddisk har den inga rörliga delar utan lagrar istället data på elektriska kretsar. Detta gör den både snabbare och mer stöttålig än de mekaniska. De vanligaste modellerna är baserade på flashminne men även s-ram- och d-ramminne kan användas. Att flashminne är vanligast beror främst på att det med dem inte behövs någon spänning för att bibehålla lagrad information, och gör på så vis att det blir lättare att få hög minneskapacitet. Dessutom blir kostnaderna lägre. Om du är på jakt efter en ny SSD-disk kan vi tipsa om PriceRunner, som är det bästa stället att utgå ifrån när man är på jakt efter SSD-hårddiskar.
De flesta SSD-hårddiskar bygger på Multi-Level Cell (MLC), men det finns även de som bygger på Single-Level Cell (SLC). MLC lagrar fler än en bit per transistor och har således hög lagringskapacitet medan SLC ger något högre överföringshastighet och något lägre strömförbrukning, men är betydligt dyrare per megabyte att tillverka.
SSD-hårddiskar används ofta i pekplattor, då de är små i storleken, men används också med fördelar till andra datorer. Vissa använder dem som komplement till en mekanisk hårddisk - den hjälper till att starta upp dator och program snabbare medan man lagrar de riktigt stora programmen och filerna på en traditionell hårddisk.
SSD-hårddiskar är betydligt snabbare än dess konkurrenter. Den har snabbare uppstart, startar program betydligt snabbare, komprimerar filer snabbare och har betydligt snabbare filsökning. Det som kan ta minuter med traditionella hårddiskar kan istället med SSD-hårddiskar ta sekunder!
Eftersom en SSD-hårddisk lagrar data på elektriska kretsar istället för snurrande magnetskivor blir den mycket mer stöttålig. En traditionell hårddisk tål inte mycket stötar alls och kan även skadas av dem, men eftersom SSD-hårddisken bygger på en annan teknik blir den nästan okänslig för stötar och vibrationer. Den tål även temperaturer bättre.
SSD-hårddiskar drar inte alls lika mycket ström som andra hårddiskar då den arbetar snabbare och mer effektivt.
En SSD-hårddisk klarar av betydligt mycket mer prestanda och tillåter dig att hålla på med många olika program och spel samtidigt!
Eftersom en SSD-hårddisk arbetar på ett annat sätt blir den väldigt tyst och kan knappt höras alls.
Det finns få nackdelar med SSD-hårdiskar men bör ändå nämnas att de är något dyrare än sina konkurrenter.
Man kan inte heller få SSD-hårddiskar i lika stora storlekar som mekaniska hårddiskar. Detta är nog dock bara en tidsfråga.
Livslängden på en SSD-hårddisk är inte obegränsad och ju mer du använder den över åren desto något långsammare kan den bli. Det handlar dock fortfarande om en 5 års period så ingen orsak till panik! Även detta är nog troligast en tidsfråga med tanke på dagens teknologi.