Hur fungerar?/Köpguide/Bästa luft-luftvärmepumpen

Bästa luft-luftvärmepump 2024

När det kommer till att värma upp ditt hem på ett energieffektivt sätt, är en luft-luftvärmepump ett populärt alternativ. Men vad är en luft-luftvärmepump, vad kan den användas till och vad ska man tänka på när man köper en? I denna köpguide går vi igenom dessa punkter för att hjälpa dig att göra ett välgrundat val.

Spara pengar och energi med en luftvärmepump

En luftvärmepump används för att värma upp eller kyla en bostad, genom att värma upp eller kyla ner luften. Filtret i pumpen renar även luften vilket skapar ett bättre inomhusklimat med renare luft. En stor fördel med en luftvärmepump är att den är lätt att installera. Det krävs varken någon grävning eller borrning för att installera den. En luftvärmepump består av en inomhus och en utomhusdel. Detta värmesystem passar därmed ypperligt för mindre hushåll. För större hushåll kan antingen två värmepumpar installeras, alternativt flera inomhusdelar anslutas till inomhusdelen. Detta förbättrar spridning av både värme och kyla. Inomhusdelen bör placerar så högt och centralt som möjligt för bästa möjliga spridning av värmen.

Hur fungerar en luftvärmepump?

Utomhusdelen av luftvärmepumpen tar värme från utomhusluften och för den vidare till inomhusdelen. Värmen som transporteras in i inomhusdelen värmer sedan upp inomhusluften. Värt att nämna är att eftersom luftvärmepumpen använder sig av utomhusluft kan verkningsgraden variera i och med utetemperaturen. Om temperaturen sjunker genererar det till mindre värme från värmepumpen samt minskad energibesparing. Av den anledningen är det vanligt att skaffa en luftvärmepump som ett komplement till ett nuvarande värmesystem, vilket kan skapa stora besparingar. Som ett komplement till ett existerande värmesystem kan en luftvärmepump täcka 35-55 % av husets värmebehov. Hur mycket besparingar du gör beror på många faktorer som var du bor, husets uppvärmningsbehov, temperaturskillnad mellan rum och planlösning. Vid inköp av en luftvärmepump är det bra att kontrollera pumpens effektivitet för klimatet vi lever i. Det nordiska klimatet kan vara rätt tufft och därför kan en rejäl luftvärmepump som klarar av låga temperaturer vara att föredra.

Effektiv rening av luften

En luftvärmepump kan som sagt rena inomhusluften från damm och partiklar. Genom att rensa luften från partiklar blir luften inte lika lätt dammig. Olika luftvärmepumpar kan ha olika metoder för att rena luften. Oavsett vilken metod som används hjälper en luftvärmepump till med att skapa en renare och hälsosammare inomhusmiljö.

h2>Användningsområden

Vad man ska tänka på när man köper en luft-luftvärmepump

När du har bestämt dig för vilken typ av luft-luftvärmepump som passar dina behov bäst, är det dags att göra ditt köp. Med rätt luft-luftvärmepump installerad i ditt hem kommer du att kunna njuta av ett bekvämt inomhusklimat året runt, samtidigt som du sparar energi och pengar. Spana gärna in våra genomgångar av några av de populäraste luft-luftvärmepumparna här nedan.


Panasonic CZ-25WKE Inomhus- & Utomhusdeli samarbete med PriceRunner

Denna luftvärmepump från Panasonic är perfekt för sommarstugan eftersom den både kan värma upp och kyla ner utrymmet. Den har en kylfunktion för varma dagar och kan ge behaglig värme även när det är -25 °C ute. Du behöver inte oroa dig för frostskador eftersom pumpen har ställbar underhållsvärme på +8/+15 grader.

Inomhusenheten är kompakt och bara 779 mm bred, vilket ger dig fler val när det gäller var du kan installera den, till exempel ovanför en dörr. Installationen är också enkel.

Pumpens räckvidd beror på hur ditt hus är utformat och hur väl det är isolerat. Det är bäst att placera innedelen i det största rummet. Pumpen kan också styras trådlöst om du köper tillbehör för Wifi-styrning.

Luftvärmepumpen är miljövänlig och innehåller det nya köldmediet R32, som har en mycket lägre påverkan på växthuseffekten och är lätt att återvinna. Den är också kompatibel med internet- och sms-styrning.

Tillbehör som ingår är en fjärrkontroll, batterier till fjärrkontrollen och en hållare med skruvar för fjärrkontrollen. Här nedanför hittar du de för närvarande bästa priserna på Panasonic CZ-25WKE.


Mitsubishi Hero LN25 Inomhus- & Utomhusdeli samarbete med PriceRunner

Mitsubishi Hero är en värmepump som är särskilt utformad för nordiska klimat med stora temperaturskillnader. Den är perfekt för sommarstugan då den kan kyla ner till 10°C och hålla en konstant temperatur på 8°C under vintern.

Det som verkligen sticker ut med denna värmepump är dess energieffektivitet. Den har en energiklass på A+++, vilket är det bästa du kan få. Det innebär att den använder väldigt lite energi både när den värmer upp och kylar ner. Den har även ett SCOP på 5,2, vilket betyder att den ger 5,2 gånger mer värme än den förbrukar i energi.

Dessutom är Hero extremt tyst. Inomhus är ljudnivån bara 19 dB, och tack vare ett speciellt nattläge, kan ljudnivån på utomhusdelen sänkas med 3 dB, vilket gör den nästan ljudlös.

Hero är utrustad med smarta funktioner som I-SEE Sensor och WiFi, vilket gör det möjligt att skräddarsy komforten i ditt hem efter dina behov. Sammanfattningsvis, om du letar efter en energieffektiv och tyst värmepump med smarta funktioner, är Mitsubishi Hero ett utmärkt val. Här nedanför hittar du de för närvarande bästa priserna på Mitsubishi Hero LN25.