Hur fungerar levern?

Ett av våra viktigaste organ i kroppen är levern. Samtidigt som den är ett av våra viktigaste organ, är den också ett av våra mest negligerade. Problem med levern kan ge många symtom, men de är sällan märkbara förrän det är för sent.

Levern är placerad under revbenen på höger sida. Den väger cirka 1,5 kilo hos en vuxen människa och arbetar dag och natt med att försörja oss med ett friskt blod. Levern är ett mycket beständigt organ som kan reparera sig själv. Därför är det viktigt att ta hand om den.

Leverns funktion

Levern har runt 500 olika funktioner. En av dem är att rensa blodet. Den tar emot blod från två källor - hjärtat och tarmsystemet. Därför kommer allt vi äter eller dricker så småningom att nå levern. När toxiner intas i form av exempelvis alkohol eller smärtstillande tabletter, ser levern till att absorbera dessa skadliga ämnen. Samma sak gäller om vi har smort in oss med en kräm vars innehåll absorberas av huden och kommer in i blodomloppet. Innehåller krämen skadliga ämnen kommer levern att påverkas.

Förutom toxiner innehåller blodet som levern mottar från tarmarna även fetter, kolhydrater, vitaminer och mineraler. Dessa ämnen tar levern hand om på olika sätt. Kolhydraterna bryter levern ner till socker, som kroppen sedan kan använda till energi.

Levern producerar även viktiga ämnen som kroppen behöver. Blodplasma, kolesterol, D-vitamin och galla är exempel på ämnen som produceras i levern.

Illustration av levern tillsammans med närliggande organ

Illustration av levern tillsammans med närliggande organ

Ölmagen - en leversjukdom

Att ha problem med levern ger sällan symtom förrän problemen är långt gångna. Med fel levnadsvanor kan man få både fettlever och skrumplever. Fettlever resulterar i den så kallade ölmagen. Det beror på att levern blir inflammerad och ansamlar vätska i buken. Fettlever kan bero på för stort intag av alkohol, men det kan även orsakas av en felaktig kost med för mycket skräpmat. Fettlever är vanligt hos folk med en dålig livsstil och smala personer kan också utveckla fettlever, eller en så kallad ölmage. Smala personer har dessvärre större risk att utveckla skrumplever då deras fettlever sällan tas på allvar.

Om inte fettlevern behandlas genom att ändra livsstil, kan det så småningom leda till skrumplever. I det stadiet är det en mycket liten del av levern som fortfarande fungerar och fler symtom blir märkbara. Då kan man få ont i magen, ökad trötthet, viktnedgång, illamående, huden och ögonvitorna blir gula, klåda på huden, mörkare urin och ljusare avföring.

Läs mer om leversjukdomar hos 1177.