Hur fungerar egentligen antibiotika?

Antibiotika - mirakelmedicin som måste användas försiktigt

Antibiotika är ett namn på olika bakteriedödande kemiska ämnen som finns naturligt i exempelvis svampar, men de som används inom sjukvården är förädlade för att bli mer effektiva i sjukdomsbehandling. Det var 1928 som den första antibiotikasorten upptäcktes, vilket var pencillin. Detta är ett ämne som fortfarande används frekvent inom sjukvården, ett av de absolut vanligaste antibiotikum. Upptäckten var sensationell och en av de upptäckter som räddat flest liv. Innan antibiotikan dog många människor, eller fick komplikationer av sjukdomar som nu anses nästan helt ofarliga, såsom lunginflammation, infekterade sår eller bakteriell urinvägsinfektion.

Olika typer av antibiotika

Sedan upptäckten av pencillin har flera andra ämnen utvecklats. Beroende på bakterier ordinerar man olika typer av antibiotika som är verksamma mot en viss grupp av bakterier. Det kan också vara så att man är överkänslig mot en viss typ av antibiotika, men inte har problem med en annan.

Vid vissa svårare infektioner kan man behöva en starkare typ av antibiotikum.

Bland de vanligaste typerna hör just pencilliner. Inom gruppen pencilliner finns amoxicillin, som är ett av de mest använda läkemedlen som verkar mot många olika typer av infektioner. Pencillin V ordineras ofta om man har luftvägsinfektion.

Cefalosporiner är antibiotika som liknar pencillin. Efter att ha genomgått en kur med pencillin som inte var effektiv kan man istället få en kur med dessa ämnen.

Har man allergi mot pencillin får man ofta ett liknande antibiotika som är mindre allergent, makrolider. Ett annat sådant ämne är trimetoprim.

Olika antibiotikatabletter

Biverkningar vid antibiotikaanvändning

Ett problem med antibiotika är att det förutom att döda de bakterier som framkallat sjukdomen också dödar bakterier som behövs i kroppen, och framförallt i tarmsystemet. Därför är det vanligt att få diarré, eftersom tarmens bakterieflora fås ur balans. Kräkningar och att allmänt illamående är en mycket vanlig biverkning. Kvinnor kan få svampinfektioner i underlivet eftersom också detta är ett område med en viktig bakterieflora.

Faran med bakterieresistens

På senare tid har antibiotikaresistens blivit oroväckande vanligt i världen, både inom djurhållning och inom sjukvården. Detta låter kanske inte lika allvarligt som det är, men det är något som måste bli en prioriterad fråga inom sjukvården och samhället i stort. Annars står man inför en katastrof där de sjukdomar som anses ofarliga återigen kan bli dödliga. Det som sker är att bakterierna utvecklar en resistens mot antibiotika och därmed överlever behandling. Viktiga riktlinjer är att läkare måste vara mycket restriktiva med att skriva ut antibiotika, och endast ordinera denna behandling om en bakterieodling visat att det är rätt bakterier som man behandlar. Den som tar en kur måste fullfölja hela kuren och inte sluta ta medicinerna när man känner sig bättre.



Kommentarer


#1   Elin Atterbrand   2019-02-19 14:27  
Jag undrar hur man får antibiotika i kroppen? Kan ni svara på min fråga? Det vore jättebra. Snälla svara innan sportlovet har slutat.

#2   Hur fungerar?   2019-02-21 20:32  
Hej Elin! Förstår inte riktigt vad du menar med hur man får antibiotika i kroppen, men menar du hur man kan bli behandlad med antibiotika? I så fall är det väl väldigt generellt sett på fyra olika sätt: (1) oralt genom t.ex. tabletter eller vätska som dricks, (2) ytligt på huden genom t.ex. krämer eller lotions, (3) genom injektion direkt in i kroppen, t.ex. en muskel eller (4) infusion genom dropp direkt in i blodet.

#3   Freja   2019-05-13 09:34  
Hej! Jag undrar bara, hur tillverkas antibiotikan? Är det några speciella ämnen?

#4   Hur fungerar?   2019-05-15 14:25  
Hej Freja!

Generellt sett framställs antibiotika antingen genom odling eller syntetiskt, eller genom en kombination av de båda. Vid odling används ett odlingsmedie (typ näringslösning) för att få de mikroorganismer man sedan vill extrahera antibiotika ur att föröka sig. Jag hoppas att det svarar på din fråga!

#5   ester   2020-09-16 20:02  
Hej!
jag läste att det finns två sätt för antibiotikan att angripa bakteriecellen. antingen genom att döda cellen och förstöra cellväggen eller genom att hindra cellen från att göra nya proteiner. Skulle ni kunna förklara lite närmare och djupare hur det går till i cellen med båda alternativen? :)
Mvh
Ester

#6   Hur fungerar?   2020-09-23 10:24  
Hej Ester!

Det är ganska tekniska frågor du ställer, men jag skall försöka förklara lite kortfattat. :)

Penicillin är ett exempel på antibiotika som angriper bakterieceller genom att förstöra cellväggen. Bakterier förnyar kontinuerligt (bryter ned och bygger upp) sina cellväggar i takt med att de växer och delar sig, det som penicillin gör här är att motverka detta genom att hämma aktiviteten hos särskilda enzymer som behövs vid uppbyggandet av cellväggarna. Läs gärna mer om detta här.

När det kommer till antibiotika som hindrar cellen från att göra nya proteiner så är det i huvudsak translationsprocessen som angrips, dvs. den process i cellerna där ribosomerna använder mRNA för att bygga protein. Det finns många steg i denna process, och det finns många olika typer av antibiotika som angriper olika delar av translationsprocessen. Läs gärna mer om detta här.

Skriv en kommentar