Hur fungerar ett kylskåp?

Ett kylskåp är ett måste i många moderna hem. Det är en vitvara som håller en genomsnittlig temperatur i intervallet 4-8 °C. Det är en optimal temperatur för att förvara och kyla ned mat. Att förvara mat under 0 °C till ungefär -18 °C innebär att frysa maten. Kyld och fryst mat håller olika länge, den kylda maten håller kortare tid.

Vad är ett kylskåp?

Kylskåpet är en vitvara som ofta finns i eller i anslutning till köket. Där förvaras mat som man plockar fram ur det när den ska ätas eller tillagas. Anledningen till varför kylskåp överhuvudtaget finns är för att mat i allmänhet inte klarar av att stå i rumstemperatur för länge. Det gäller de flesta matvaror förutom exempelvis frukt, nötter, konserver och godis. Mat som står framme drar även till sig skadedjur som bananflugor. Därför är kylskåpet även en slags fysisk barriär för skadedjur. Stäng alltid kylskåpet ordentligt så det inte är någon glipa. Flugor kan ta sig in och det är slöseri med energi.

Kylskåpet drivs av en kompressorvärmepump

Ett kylskåp är anpassat för att hålla en lägre temperatur än det omgivande rummet. Hur är det möjligt? Jo, det görs möjligt av en inbyggt kompressorvärmepump med ett köldmedel, vanligen isobutan. Det här köldmedlet gör att den drar åt sig värmen från maten och för den undan med tryck, värmen försvinner vid baksidan av kylskåpet. De flesta tänker inte på det men det är en vanlig termodynamisk princip. Energi (i det här fallet värmeenergi) försvinner inte utan det släpps ut i rummet. Kylskåp brukar stå uppställda mot en vägg vilket gör att alla inte har koll på att det är varmt bakom kylskåpet.

Ju lägre temperaturen är desto hårdare får pumpen jobba. Förr i tiden fanns inte dessa avancerade pumpsystem utan det var helt sonika ett hål med kalluft som fördes in i kylskåpet. Det fungerade rätt dåligt under sommaren och vintern då temperaturerna var antingen för kalla eller varma utomhus.

Insidan av ett kylskåp

Insidan av ett kylskåp

Vad kostar ett kylskåp?

Ett kylskåp kan kosta allt från några tusenlappar till tiotusentals kronor. Det som avgör hur pass attraktivt ett kylskåp är brukar traditionellt sett vara dess kylförmåga, storlek, design och diverse tillbehör. Det finns de som gärna vill ha sina kylskåp i rostfritt stål och med möjligheten att kolsyra vattnet i en inbyggd automat på utsidan av kylskåpsdörren. Det finns alltså många möjligheter till lyxiga tillval och tillbehör.

Det finns även portabla kylskåp som man kan ha med sig i exempelvis bilen. Dessa är ofta små till storleken och kan kyla mat avsedd för picknick eller liknande små måltider.

Är kylskåp farliga att använda?

Nej, ett kylskåp som kommer från ett välkänt märke och som är köpt hos en auktoriserad återförsäljare ska inte vara farliga. Ibland kan produkterna återkallas om det visar sig vara något fel på kylskåpet. Du ska däremot inte testa kylskåpets gränser. Förvara inga andra saker än just mat och dryck i kylskåpet om du vill vara helt säker på att det inte förstörs.