Hur fungerar en glödlampa?

Det finns få människor som inte vet vad en glödlampa är för något. Den finns i flera olika varianter, med olika storlekar på sockeln och olika styrkor. Lampan finns även i olika utseenden och har därmed olika namn så som kronlampa, klotlampa och päronlampa. Trots att de allra flesta någon gång har köpt en glödlampa, har bytt ut en glödlampa som har slutat fungera eller på något annat sätt kommit i kontakt med en glödlampa så är det få som vet hur den faktiskt fungerar. Vad är det som gör att den tänds när vi trycker på lysknappen?

Glödlampans funktion

En glödlampa är uppbyggd av flera olika delar av olika material och dess sammansättning gör att vi får belysning. Det som lyser inuti lampan är en glödtråd, det är den som är kärnan i en glödlampa. Denna glödtråd är inkapslad i en glaskolv (det är den som kan ha olika former och kallas olika namn) som är fri från syre. Glasgolven är sedan ihopsatt med en metallsockel. Glödtrådens ändar sitter fast med trådar som är elektriskt ledande och som i sin tur går igenom sockeln och ut i botten med en avslutning.

Trådarnas elektriska spänning ger ljus

Det är tack vare denna elektriska spänning genom trådarna som glödtråden börjar utge ljus när den kommer i kontakt med elektricitet. Glödtråden måste bestå av värmebeständigt material då det också avger en hel del värme när den glöder. Ju mer värme som glödtråden kan hantera, desto mer ljus kan utsöndras.

Glaskuban motverkar reaktion med glödtråden

Glaskupan som glödtråden befinner sig i innehåller antingen en inert gas eller bara ett vakuum. Syftet är att det ska minimera tillgången till ämnen som glödtråden kan reagera negativt på. Om glödtråden kommer i kontakt med syrgas till exempel skulle den direkt börja brinna.

Glödlampa

Glödlampans sockel

Glödlampans sockel har en stor funktion i att glödlampan kan fungera. Det är genom sockeln som de elektriska trådarna kommer ut i botten och utgör kontaktpunkter. När man skruvar i sockeln i lamphållaren kommer dessa kontaktpunkter emot spiralfjäderbelastade stift som leder elektriciteten vidare till glödlampan.

Det finns olika typer av socklar som inte bara skiljer sig i storlek utan även i funktion. Det finns till exempel särskilda socklar som används i vibrerande miljöer för att de inte ska skruva ur sig själva.

Glödlampor används vanligtvis i hemmet för att ge mysbelysning eller vardagsbelysning. De används också i offentliga miljöer så som butiker och restauranger. Glödlampan kan även ha olika typer av ljussken. Om du är ute efter glödlampor till bra pris bör du spana in våra sidor om rabattkod Lamp24, där finns mängder med lampor av alla möjliga slag och med vår rabattkod kan du få riktigt bra pris.Kommentarer


#1   Larissa Yunis   2021-04-13 11:11  
skulle ni kunna förklara lite lättare ?

#2   Albert   2021-10-10 20:03  
Försök att förklara på ett sätt så att ni själva förstår er på.

Skriv en kommentar