Hur fungerar egentligen bergvärme?
Bergvärme är en miljövänlig energikälla och består av geoenergi. Geoenergi består av solenergi som har lagrats. Bergvärme fungerar på samma sätt som ett kylskåp. Bergvärmepumpar använder sig av ett gasigt eller förångrat köldmedium. Kollektorslangen är kopplad till bergvärmepumpen, och kollektorslangen hämtar sin energi i berggrunden. Temperaturen i berggrunden håller sig på en jämn nivå året om och kan anpassas till bergvärmepumpen. Inuti kollektorslangen som bergpumpen är kopplad till, finns en vätska som kallas brinevätska. Denna vätska är en blandning av 60 procent vatten och 30 procent etanol.
Inuti bergvärmepumpen
Brinevätskan förs genom rören i pumpens förångare så att vätskan värms upp. Brinevätskan har i uppgift att värma upp köldmediumet så att det här kan förångas i pumpen. Den förångade gasen leds till kompressorn, där en komprimering av köldmediumet äger rum, följderna av detta blir att temperaturen ökar. Köldmedlet fortsätter genom värmepumpen till kondensatorn som är det sista stoppet. Den heta gasen värmer upp vattnet i kondensatorn, för att det sedan ska pumpas ut till radiatorer eller golvvärme.
När vattnet har passerat på detta sätt i systemet, kommer vattnet tillbaka till värmepumpen igen. Ny värme produceras konstant då brinevätskan cirkulerar mellan berggrunden och värmepumpen.
Installation av bergvärme - 10 steg till rätt installation
- 1. Arbetet utomhus startar.
- 2. Hålet i berget påbörjas där bergvärmepumpen ska läggas.
- 3. Hålet som ligger över berggrunden fodras samman med sammansvetsade stålrör.
- 4. En slang fylld med brinevätska sänks ner i hålet. När detta har utförts återstår det att forsla bort all borrutrustning.
- 5. Ägaren i villan avgör vem som ska utföra grävarbetet med slangarna som ska gå från borrhålet till fastigheten.
- 6. När man har kommit så här långt så påbörjas inomhusarbetet av att demontera den gamla pannan.
- 7. Nya värmepumpen ställs på plats där den ska vara.
- 8. Efter enbart en dag, när de första sju stegen är avklarade, påbörjas uppvärmning av radiator- och tappvarmvatten av värmepumpens elpatron.
- 9. Det näst sista steget som ska göras, är att dra rören mellan värmepumpen och dess plats i ytterväggen för att få plats med borrhålsslangarna.
- 10. Sist men inte minst, fylls brinevätska i rören som körs runt i bergvärmesystemet under ett par timmar. Detta är nödvändigt för att eventuell luft som kommit in i systemet ska tas bort. En elektriker ansluter därefter bergvärmepumpen till elcentralen som tillhör villan.
Hitta hantverkare för installation av bergvärme
Det är viktigt att anlita certifierade fackmän vid installation av anläggningar såsom bergvärmesystem, använd gärna våra systersajter Rörmokare.xyz och Elektriker.xyz där vi listar både rörmokare och elektriker över hela Sverige.
Fördelar med bergvärme
- Bättre möjlighet för att inte påverka vår miljö då det består av solenergi
- Krävs inte stor plats för borrhålet, i jämförelse med andra energisystem.
- Investeringen av bergvärme är kostsamt men samtidigt ger det en lång livslängd
- Krävs en väldigt liten arbetsinsats, och inget underhåll krävs vad gäller sotning/bränsleförsörjning.
Nackdelar med bergvärme
- Ljudnivån kan vara något högre, därför ska värmepumpen installeras i källaren eller tvättstugan.
- Hålborrningen, mycket att tänka på. Mer i kostnader beroende på hur stort djup eller diameter man vill ha. Om din granne har bergvärme kan det påverka var ditt borrhål ska placeras - måste vara minst 20 meter mellan var bergvärmepump. Att borra för en värmpump kostar en hel del.
- Systemet är sårbart vid längre elavbrott, såkallade driftstörningar då systemet är beroeden av elnätet.
- Uppvärmning kan vara något sämre och inte tillräckligt hög än andra energislag.