Fotosyntesen kallas den process där gröna växter fångar upp solljusets strålningsenergi och omvandlar det till något användbart för invånarna på planeten Jorden. Det är under fotosyntesen som syre frigörs, som vi sedan andas in och omsätter i våra kroppar. Men det är så klart inte bara människor som har nytta av fotosyntesen, även andra djur och till och med växter har nytta av fotosyntesen!
Fotosyntesen brukar förenklas genom en illustrativ formel, som beskriver vad fotosyntesen omsätter och producerar:
koldioxid + vatten + ljusenergi -> glukos + syre
Fotosyntesen brukar (något förenklat) delas delas in i två olika grupper av reaktioner, ljus- och mörkerreaktionerna. I ljusreaktionerna absorberas ljus, och ljus är därför nödvändigt för ljusreaktionens funktion. Mörkerreaktionerna behöver inte ljus för sin del i fotosyntesen, och äger rum "inuti" de gröna växterna. Mörkerreaktionerna kallas ibland även för kol-reaktionerna.
Ljusreaktionerna fångar med hjälp av klorofyllet upp solljusets strålningsenergi och bildar ATP och NADPH, som är så kallade nukleotider och kan liknas vid energipaket. Här spjälkas även vatten till syre och väte, där syret avges ut i atmosfären och vätet tas om hand av växterna för att sedan användas i mörkerreaktionen.
Fotosyntesen omvandlar koldioxid till syre
Mörkerreaktionen kan sammanfattningsvis sägas ansvara för att omvandla vatten och koldioxid till glukos (kolhydrater). Den process där detta sker kallas Calvin-cykeln, där energi som finns lagrad i ATP och NADPH används för att binda koldioxiden till en större molekyl med hjälp av kolatomer för att sedan genom en komplex följd av kemiska reaktioner utvecklas till kolhydrater. Denna process sker i cykler (därav namnet Calvin-cykeln), där kolhydrater hela tiden byggs på och delar sig.
Den glukos som skapas av mörkerreaktionen använder sedan växterna för sina egna behov, genom att bryta ner glukosen frigörs energi som växterna kan använda för att t.ex. producera cellulosa som används i cellväggarna. Nedbrytningen av glukosen kallas cellandningen, och kan ses som en motsats till fotosyntesen. I vissa fall kan det vara så att växter bildar ett överskott av glukos, och det är tack var det som frukter kommer till!
Skrivet av Stefan Johansson
Texten publicerades 2018-04-19
Kommentarer
Tack i förhand!
Mhv Ronja