Hur fungerar egentligen klorofyll?

Klorofyll och fotosyntes

När man pratar om klorofyll så går tankarna direkt till fotosyntesen, den process där växter omvandlar koldioxid till syre, och klorofyll är faktiskt ett viktigt ämne i denna process! Klorofyll är ett naturligt färgämne, och faktiskt det som ger de gröna växterna sin färg - genom att bättre absorbera blått och rött ljus, jämfört med grönt (läs mer om hur färger fungerar).

Ämnet klorofyll brukar delas in i olika grupper, som kallas a, b, c och d. Växter innehåller klorofyll från grupperna a och b, där klorofyll b samlar upp strålningsenergin i solljuset och skickar den vidare till klorofyll a, som i sin tur använder strålningsenergin i fotosyntesen.

Höstens gula och röda blad?

När hösten kommer brukar trädens blad bli gula och röda, och det beror på att det dominerande klorofyllet bryts ned av trädet och försvinner in i trädets stammar och grenar, i väntan på att nästa vår skall dyka upp. De gula och röda färgämnena finns även i bladen under sommaren, men som sagt är klorofyllets gröna färg dominerande, och de gula och röda färgerna framträder inte så länge klorofyllet finns i bladen. Men när klorofyllet väl har lämnat trädens blad finns bara de gula och röda färgämnena kvar, och dessa ger då löven dess höstiga färger.

Klorofyll

Klorofyll i maten vi äter

Klorofyll är även ett godkänt livsmedelstillskott, ett så kallat E-ämne. Klorofyll har tilldelats E-numret E140, och extraheras från gröna blad. Användningsområdet är, som man kan misstänka, att agera som färgämne. Klorofyll är inte vattenlösligt, och brukar därför blandas med någon form av vegetabilisk olja innan användning.


Skrivet av Stefan Johansson



Kommentarer


#1   anne von porat   2017-05-02 22:28  
tack för en bra info visste ej att klorofyll användes som färgämne

Skriv en kommentar