Hur fungerar?/Vetenskap /Rymden /Lagunnebulosan

Lagunnebulosan - stjärnfabriken i Skytten

Allmän information

Svenskt namn

Lagunnebulosan

Engelskt namn

Lagoon Nebula

Objekttyp

Emissionsnebulosa

Katalog- och platsinfo

Messiers katalog

Messier 8

NGC-katalogen

NGC 6523

Avstånd från oss

ca. 4 100 ljusår

Finns i stjärnbild

Ett gigantiskt rymdmoln

Lagunnebulosan är ett gigantiskt interstellärt moln, vilket är en ansamling av gas, plasma och rymdstoft, som upptäcktes första gången av Giovanni Battista Hodierna någon gång före 1654. Lagunnebulosan är faktiskt så ljusstark att den kan ses med blotta ögat, den finns belägen i stjärnbilden Skytten på vår natthimmel.

Nebulosan ligger belägen i ett område rikt på interstellär materia och är en väldigt produktiv stjärnbildningsregion, alltså en region där stjärnor bildas. Lagunnebulosan är även därför klassificierad som en emmisionsnebulosa. Med emmisionsnebulosa menas att den upplyses inifrån av nyskapade stjärnor, hade det inte förekommit stjärnbildning hade den mörka nebulosan endast synts om den legat framför en ljusare bakgrund. Lagunnebulosan är även känd för den rikliga förekomsten av bokgluboler, vilka är mindre moln av sammanfallande gas och stoft, i vilka lättare stjärnor kan komma att födas i.

Lagunnebulosan Lagunnebulosan

Lagunnebulosans centrum

Lagunnebulosans centrum är en virvelvind av spektakulära stjärnformationer. I överkant till vänster på närbilden av Lagunnebulosans centrum kan man se två trattformade moln, båda ungefär ett halvt ljusår långa, som har blivit formade av de extrema stjärnvindarna och det närliggande intensiva stjärnljuset. Den enormt ljusa närliggande stjärnan, Hershel 36, lyser upp området. Väldiga väggar av damm döljer och skymmer andra heta unga stjärnor. När energi från dessa stjärnor strömmar ut till det kalla dammet och gasen kan stora temperaturskillnader skapas i de angränsande regionerna, som sedan skapar skillnader i vindhastigheten och vindriktningen, vilket man tror har skapat dessa trattformade moln. Bilden som vi ser av Lagunnebulosans centrum täcker en yta av ca. 5 ljusår, och den togs 1995 av rymdteleskopet Hubble, som ligger i en bana runt jorden.

Lagunnebulosans centrum Lagunnebulosans centrum
Bildcredit: A. Caulet (ST-ECF, ESA), NASA

Skrivet av Stefan Johansson
Texten uppdaterades senast 2019-11-12

Skriv en kommentar