Hur fungerar?/Vetenskap /Rymden /Solsystemet: Merkurius

Merkurius - solsystemets innersta och minsta planet

Allmän information

Svenskt namn

Merkurius

Engelskt namn

Mercury

Objekttyp

Planet

Månar

Inga

Radie

ca. 2 439,7 km

Volym

ca. 6,083 × 1010 km3

Massa

ca. 3,3022 × 1023 kg

Allmänt om planeten Merkurius

Merkurius är både den innersta och den minsta planeten i vårt solsystem, och den saknar faktiskt månar. Merkurius har varit känd för människan sedan urminnes tider, därför är det svårt att säga vem det var som upptäckte Merkurius eller ens när man såg och identifierade planeten för första gången.

Planeten Merkurius har blivit tilldelad sitt namn efter den romerska guden mercurius, vilken var handels- och köppmännens beskyddare.

Merkurius har i princip ingen atmosfär alls som skyddar dess yta, och kan därför väldigt lätt både värmas upp av det direkta solljuset och kylas ned i skuggan bort från solljuset. Därför varierar temperaturen på Merkurius ofantligt mycket beroende på var man är, under natten kan temperaturen sjunka ända ner till -180 ℃ och på dagen då solljuset träffar planeten kan temperaturen bli hela 430 ℃.

Merkurius radie är ungefär en tredjedel av Jordens, och dess rotationstid är 58 dagar, 15 timmar och 36 minuter. Omloppstiden runt solen är 87 dagar, 23 timmar och 15 minuter.

Ta reda på hur mycket din vikt på Merkurius skulle vara om du kunde gå på ytan.


Skrivet av Stefan Johansson


Skriv en kommentar