Hur fungerar?/Vetenskap /Rymden /Solsystemet: Venus

Venus - Jordens elaka tvilling

Allmän information

Svenskt namn

Venus

Engelskt namn

Venus

Objekttyp

Planet

Månar

Inga

Radie

ca. 6 051,8 km

Volym

ca. 9,28 × 1011 km3

Massa

ca. 4,8676 × 1024 kg

Allmänt om planeten Venus

Venus är den näst innersta planeten i solsystemet, och tillsammans med Merkurius är Venus den enda planeten som saknar måne. Från början döptes planeten efter kärleksguden Afrodite under antikens Grekland, men som namn används istället rommarrikets motsvarande gud Venus.

Eftersom venus endast syns på morgonen respektive kvällen brukar planeten ibland kallas Morgonstjärnan eller Aftonstjärnan. Venus är dessutom den planet som är den allra synligaste planeten på vår natthimmel.

Venus är nästan lika stor som Jorden och har en lika stor massa, men till skillnad från Jorden saknar Venus nästan helt och hållet ett magnetfält. Dess rotation är även väldigt långsam, det tar hela 243 jord-dygn för planeten att rotera ett varv runt sin axel (Jorden roterar ett varv på ett dygn=, det tar å andra sidan bara 225 dagar för Venus att rotera ett varv kring solen.

Venus atmosfär

När man först upptäckte att Venus hade en atmosfär, och eftersom planeten var relativt lik Jorden när det gäller storlek och massa, trodde man först att man kanske skulle kunna hitta liv där. Men efter nya observationer, bland annat med hjälp av rymdsonder, insåg man sedan att Venus är en oerhört ogästvänlig planet.

Planeten har ett tjockt tjockt hölje som är rikt på bland annat svavelsyra och koldioxid, vilket har skapat en skenande växthuseffekt. På grund av dessa moln är Venus till och med varmare än Merkurius, medeltemperaturen ligger på över 460 ℃.

Ta reda på hur mycket din vikt på Venus skulle vara om du kunde gå på ytan.


Skrivet av Stefan Johansson


Skriv en kommentar