Hur fungerar?/Datorer /Komponenter /Bygga egen speldator

Hur bygger man en egen speldator?

Att bygga en speldator kan vara ett roligt och givande projekt, men det kan också vara lite skrämmande för nybörjare. Ibland kan det helt enkelt vara mycket skönare att bara köpa ett färdig speldator paket. Men om du vill bygga din egen speldator får du här en guide som hjälper dig att komma igång.

Först ska vi prata om de olika typerna av komponenter som ingår i byggandet av en grym rigg. Sedan guidar vi dig igenom hur du monterar varje del för sig, så att de fungerar sömlöst tillsammans. Låt oss dyka rakt in!

Komponenter som behövs vid bygge av speldator

Moderkort

Detta är datorns bas, som allt annat ansluts till. Moderkortet innehåller alla anslutningar för externa enheter som mus och tangentbord, grafikkort, hårddisk osv. som kan anslutas. Det innehåller också många viktiga ingångar, t.ex. är det här man installerar processorn och RAM-minnet.

Processor (CPU)

Processorn är datorns hjärna, den bearbetar all information som skickas till den. Många moderna processorer kan bearbeta information mycket snabbare än andra, så sikta på en som ligger i det övre intervallet om du vill ha snabbhet.

RAM-Minne

Varje gång du öppnar ett nytt dokument eller en ny webbsida, eller spelar upp en spel behöver du RAM-minne för att lagra informationen så att den kan nås snabbt. Ju mer RAM-minne din dator har, desto snabbare fungerar den.

Bild på en person som bygger en egen speldator

Lagring (hårddisk)

Det är här som alla dina spel och filer lagras på datorn. Du bör ha minst en hårddisk för att kunna använda din dator men om du vill spela eller lagra många avancerade spel bör du ha mer än en.

Grafikkort

Grafikkortet är ansvarigt för att visa bilder på skärmen, och när det handlar om en speldator så är det främst rörliga bilder det handlar om. De flesta moderna grafikkort är tillräckligt kraftfulla för att spela spel med relativt hög kvalitet, men det är ju så klart alltid bättre att köpa något som är lite snabbare och har lite mer minne att arbeta med, t.ex. ett GTX 1070 eller något av korten från Nvidias RTX-serie.

Chassi

Chassit är det som innehåller alla dina komponenter tillsammans. Du kan välja vilket du vill, men det är oftast bäst att ta ett som har bra luftflöde (t.ex. många hål i höljet för fläktar).

Gaming skärm

En sak som man heller inte får glömma bort när det kommer till att bygga en egen gaming rigg är att skaffa en bra gaming skärm, och det finns verkligen en uppsjö av olika gaming skärmar på marknaden så det brukar inte vara några problem att hitta en prisvärd sådan. Spana t.ex. in rea utbuden hos Net On Net eller Elgiganten, det brukar alltid finnas kap där. Men en sak som många brukar glömma när det kommer till skärmen är HDMI kabeln, för det krävs oftast en HDMI kabel av lite bättre kvalitet när man skall spela grafikkrävande spel. Kolla gärna in den här artikeln om bästa HDMI kabeln för att hitta en bra sladd för din gaming setup.

Montering av datorn

Innan du börjar sätta ihop saker och ting ska du se till att du vet vilka delar som kommer att fungera med varandra. Varje moderkort och processor har sitt eget uttag, och dessa uttag passar bara ihop på ett sätt (dvs. du kan inte tvinga in dem på fel sätt). Se till att alla dina komponenter passar ihop genom att kontrollera användarmanualen för varje komponent. Här är en lista över några av de moment du kommer att behöva gå igenom under ett bygge av en dator.

  1. Ta ut moderkortet ur lådan och placera det ovanpå något (t.ex. en bok). Om det finns några komponenter som redan är monterade på den (t.ex. RAM-minne eller CPU), se till att de är ordentligt placerade i sina uttag innan du går vidare.
  2. Sätt processorn på plats och sätt fast dess kylfläkt (om den har en). Du kan behöva köpa en kompatibel CPU-fläkt för din processor: om du köper en fläkt som inte rekommenderas i användarhandboken passar den förmodligen inte.
  3. Fäst RAM-minnet i de förutbestämda platserna på moderkortet, det brukar finnas en särskild ordning man skall fylla platserna så konsultera din manual för moderkortet. Kom även ihåg att placera RAM-minnet i rätt riktning när du sätter in det, genom att se till att skårorna matchar varandra.
  4. Montera nätaggregatet i chassit, och fäst därefter även moderkortet i chassits vägg (det ska finnas hål för detta nära botten).
  5. Sätt in hårddisken och/eller lagringsenheterna (t.ex. DVD-enheten om du har en sådan) i de rätta platserna på moderkort. De borde passa in ganska lätt, och vissa kommer till och med att monteras på höljet (t.ex. hårddisken).
  6. Fäst grafikkortet i en av de öppna platserna på moderkortet. Se till att det är anslutet till strömmen genom att ansluta en eller båda ändarna av kabeln till kortet och strömförsörjningen, om grafikkortet kräver extern strömförsörjning det vill säga.
  7. Anslut moderkortet, processorn, RAM-minnet, lagringsenheterna, grafikkortet/korten och fläkten/fläktarna till strömmen (dvs. anslut alla kablar).