Denna sida innehåller annonslänkar för Silva

Hur fungerar egentligen en kompass?

Att hantera en kompass är en bra sak att kunna, speciellt om man vill ge sig ut och vandra, om man ska köra en båt eller om man vill vara ute i naturen på annat sätt. Men vad är en kompass och hur fungerar den?

Vad är en kompass?

En kompass används för att avgöra riktningar. Den anger var den magnetiska nordpolen befinner sig i förhållande till den som håller i kompassen. När man håller i kompassen kommer dess nål alltid att peka mot noll, oavsett hur man håller den. Det hela har med en magnetisk stav och jordens magnetfält att göra, läs mer om detta här.

Hur fungerar en kompass?

Kompasser finns i flera olika typer men en av de vanligaste sorterna är orienteringskompasser. De flesta kompasser fungerar på samma sätt och de kan se likadana ut till utseendet. En billigare orienteringskompass består i regel av en genomskinlig plastskiva. På den finns en kurspil samt ett vridbart kompasshus. När man behöver peka ut en riktning vrider man kompasshuset till den valda kursen. I kompasshuset finns sedan en nål som alltid pekar mot den magnetiska nordpolen. Man tittar sedan efter nålen och hur den pekar. När den centreras över nordmarkeringen på kompassen pekar nålen mot målets riktning.

Varför pekar kompassen åt norr?

Det är faktiskt jordens magnetfält som gör att kompassens nordpil alltid pekar mot norr, för det är där som den magnetiska nordpolen finns. Vi har valt att kursivera den magnetiska nordpolen i den föregående meningen eftersom den egentligen är en magnetisk sydpol, vilket är anledningen till varför den attraherar nordpilen. Man har bara valt att kalla den för en nordpol eftersom den är belägen i norr, för att undvika förvirring.

Bild på en kompass

En orienteringskompass

Hur används kompasser?

Är du ute och orienterar eller vandrar behöver du en karta. För att använda kompassen på rätt sätt behöver du ta fram kartan och hitta både var du är och vart du ska gå. Det är dock viktigt att inta bara titta på raka vägen. Ibland kan terrängen vara olämplig att färdas i. Det syns på kartan. När du vet vart du ska tar du kompassen och lägger den på kartan. Kompassens långsida ska då ligga i linje mellan där du startar och det mål du vill gå till.

Kompassen ska ligga längs med kartans linjer för meridianen. Linjerna ska peka mot norr och om de inte gör det kommer man att gå fel. Kompassen ska alltid hållas plant i handen för att fungera som det är tänkt.

Vänd dig sedan om så att nålen i kompassen pekar åt samma håll som kompasshusets linjer. Kompassen kommer sedan att visa din riktning. Om du vill slippa titta på kompassen hela tiden gör du klokt i att utse ett riktmärke längre fram som du går mot. Det här upprepar du sedan ett par gånger under vandringen tills du når det mål du vill.

När är en kompass bra att ha?

När du väl kan använda en kompass kommer du snart att inse att den är bra att ha vid många olika tillfällen. Om du ska ta reda på i vilket väderstreck ett hus ligger, eller om du behöver hitta hem efter en tur i skogen är kompassen och kartan guld värda. Ska du träna eller tävla orientering är det närmast ett krav att kunna använda en kompass för att ha koll på vart man ska leta efter nästa kontroll. Kompassen är också bra att ha om du till exempel ska ut på sjön och om du behöver ha koll på sjökort och andra saker.

Svensk tillverkare av kompasser

Visste du förresten att Sverige har en tillverkare av kompasser som tillhör det absoluta toppskiktet i världen? Företaget vi talar om är givetvis Silva, ett klassiskt svenskt företag som har tillverkat kompasser och förfinat sin teknik i över 85 år. De tillverkar kompasser som används av proffs inom allt från orientering till jakt.


Skrivet av Stefan JohanssonKommentarer


#1   Isak   2021-10-24 13:55  
vem skrev denna artikel

#2   Anonym   2021-10-24 13:55  
skriv vem som skrev artikeln

#3   Stefan   2021-10-24 14:58  
Fixat. :)

Skriv en kommentar