Hur fungerar?/Samhälle /Hemmet /Olika elektriska sågar

Olika typer av elektriska sågar

Det finns en hel del olika elektriska sågar på marknaden, med dagens smarta teknik ökar utvecklingen inom elsågar hela tiden. Det finns många olika elsågar som skulle kunna passa dig och dina projekt. Denna artikel riktar sig mot tre olika sågar, nämligen cirkelsåg, sticksåg och tigersåg.

Cirkelsågen

Cirkelsågen används för att kapa olika typer av virke, den är speciellt utformad att enkelt kunna klyva större skivor och plankor. Du kan smidigt ställa in vinkel och djup på sågen innan du börjar använda den. Du använder den genom att föra sågen mot virket/materialet. Cikelsågen är även portabel och är väldigt mångsidig, dock är nackdelen att du inte får lika bra precision som en stationär såg. Innan du väljer vilken cirkelsåg du ska köpa kan det vara bra att fundera ut vad du ska använda den till.

Du behöver veta hur djupt du ska såga, kolla på olika vinklar och grader och göra en bedömning hur pass långt du kan komma med varje enskild cirkelsåg för att hitta rätt cirkelsåg för dig och ditt ändamål. Du behöver även ha koll på hur stark maskinen måste vara, ju högre varvavtal desto mer effektivare blir din klyvning eller kapning, en starkare motor ger även mer kontroll. Ta också hänsyn till vilket slags material du ska såga. Det finns cirkelsågar för trä och metall.

Om du vill ha hjälp att hitta en bra cirkelsåg så får du gärna spana gärna in vår köpguide till bästa cirkelsågen.

Sticksågen

Sticksågen är en väldigt populär bland sågar. Den fungerar utmärkt för kapning men också effektiv när det kommer till figursågning. Tack vare det tunna bladet på sticksågen kan du enkelt följa en linje eller form. Med rätt blad kan du även såga i metall och andra material. Det finns nästan inga begränsningar när det kommer till sticksågen, bara du har rätt blad till rätt material kan du alltid använda dig av denna såg.

De vanligaste sticksågarna kommer i två utföranden, den som har en bygel är den vanligaste varianten men det finns också den som har en "rak" kropp. Den med bygel är lite större och ger mer kraft men den som är rak gör det mycket lättare att såga underifrån. Samma sak här som med cirkelsågen så innebär ju högre motorstyrka att ditt arbete blir ännu mer effektivare. En till sak att ha koll på är vilken slaglängd som kolven har på bladet. Desto längre den så kallade slaglängden är desto mer virke och material avverkas på ett och samma slag.

Om du vill ha hjälp att hitta en bra sticksåg så får du gärna spana gärna in vår köpguide till bästa sticksågen.

Tigersågen

Tigersågen är en typ av sticksåg som är bra när man arbetar med många olika material. Generellt används den när man ska kapa eller såga i gips, trä, metall, glasfibrer eller plast. Denna såg är väldigt mångsidig. Den brukar även kallas för bajonettsåg eller rivningssåg. Varför det heter just tigersåg är ganska oklart, vissa teorier handlar om att det kommer ifrån sabre saw som det heter på engelska, den raka översättningen är dock sabelsåg, vilket i sin tur kan ha betytt sabeltandade tigrar och därefter har denna såg fått sitt namn. Idag är det är dock vanligare att namnet syftar på sågens vassa tänder och snabbhet.

Den här sågen är även bra att ha som komplement och backup bland dina verktyg. Precisionen på tigersågen är helt okej och är smart att ha med sig vid tuffare jobb, som till exempel rivningsarbeten. Den är kortfattat sagt lik sticksågen förutom att den är kraftigare och den kan användas vid hårdare arbeten. Tigersågen är uppbyggd med ett blad som är skapligt långt, detta blad åker fram och tillbaka och skapar en pendlande effekt. Nästan samma effekt som med sticksågen som sagt, skillnaden är att tigersågens blad pekar rakt fram och bladen är horisontella, medans sticksågens blad är vertikala och sticker ut på undersidan.

Om du vill ha hjälp att hitta en bra tigersåg så får du gärna spana gärna in vår köpguide till bästa tigersågen.

Skriv en kommentar