Hur fungerar?/Samhälle /Mat /Det svenska julbordet

Det svenska julbordet

Köttbullar, potatis, prinskorv och julskinka, ja det är några av sakerna som du kan hitta på ett Svenskt julbord. För oss i Sverige så är en stor del av julen julmaten. På ett traditionellt julbord så finns det många olika slags rätter och desserter som passar alla.

Några saker som finns på ett traditionellt svenskt julbord

Ett svenskt julbord kan se lite olika ut för person till person. Om man till exempel är vegetarian så kanske man har ett vegetariskt julbord. Men de allra flesta julborden brukar innehålla köttbullar, prinskorv, sill, julskinka, potatis, Janssons frestelse, olika såser, bröd, julmust, bruna bönor, rödkål, lutfisk, rödbetssallad, senap, julost och mycket mera. Sedan får vi inte glömma julgröten som är en viktig del av den svenska julmaten.

Du kommer med andra ord att bli mätt och behöver inte oroa dig för att bli hungrig.

Ett typiskt svenskt julbord

Efterrätter och drycker

På julen i Sverige så brukar det alltid finnas desserter efter maten och självklart också dryck till maten och efter maten. Till dessert på julen brukar det finnas bland annat ostkaka, lussekatter, pepparkakor, pepparkaksglass, saffranspankaka och mycket mer. Vanliga drycker under julen i Sverige är julmust, julöl, glögg och äggtoddy. Glögg är något som många svenskar dricker och det dricks i en liten mugg och oftast med nötter och russin i. Efter desserten så brukar svenskar vilja äta ännu mera. Då passar det bra med julgodis. Det finns mycket julgodis att välja bland. Du kan till exempel äta ischoklad, knäck, nötter, rocky road, kola, choklad och brända mandlar och självklart också polkagrisar.

Frukost och kvällsmat

Frukosten och kvällsmaten brukar också den se annorlunda ut på julen i Sverige. Till frukost och kvällsmat brukar det oftast finnas gröt och julknäcke. Även julost och julskinka är något som brukar finnas på kvällsmats- och frukostbordet. Ägghalvor brukar även de finnas på både julbordet och till frukosten eller kvällsmaten. Man kan helt enkelt välja bland en massa saker att äta på julen.

Sammanfattning

På julen i Sverige äts det många olika goda rätter till frukost, lunch och middag. Det brukar alltid finnas något som alla tycker om. Till dessert så burkar det finnas en mängd olika kakor och bakelser att välja bland och du kan dricka en god kyld julmust eller en varm kopp med glögg till. Självklart serveras det julgröt till frukosten och det sparas oftast lite gröt åt tomten som han får när han kommer. Det är helt klart något speciellt med julen i Sverige!