Hur skall du göra om din hemsida har blivit hackad

Om du har haft oturen att få din webbplats hackad ska du inte få panik. Det första du behöver göra är att ta ett steg tillbaka och bedöma situationen. Ta reda på hur hackaren fick tillgång till din webbplats från början och vidta sedan åtgärder för att säkra den. Du kan också behöva kontakta din webbhotellleverantör eller ditt säkerhetsföretag för att hjälpa dig att reparera de skador som hackaren har orsakat.

Hur hackaren fick tillgång till din webbplats

Hur hackaren fick tillgång till din webbplats är nyckeln till att förhindra framtida attacker. Var det genom en sårbarhet i ditt innehållshanteringssystem (CMS)? Eller berodde det på att du inte hade ett tillräckligt starkt lösenord? När du vet hur hackaren tog sig in kan du vidta åtgärder för att förhindra att det händer igen.

Om du inte är säker på hur hackaren tog sig in på din webbplats, kontakta din webbhotellleverantör eller ditt säkerhetsföretag för att få hjälp. De kan undersöka och ge dig rekommendationer om hur du kan säkra din webbplats. Ett tips är att vända sig till ett företag som till exempel Sitesupport som kan hjälpa till med att säkra upp exempelvis Wordpress hemsidor och Joomla hemsidor, på ett mycket effektivt och prisvärt sätt.

Bild som illustrerar hur en hemsida har blivit hackad

Säkerställa din webbplats

När du vet hur hackaren tog sig in kan du vidta åtgärder för att förhindra att det händer igen. Det kan handla om att uppdatera ditt CMS eller ändra ditt lösenord till något säkrare. Du bör också se till att all programvara på din webbplats är uppdaterad, eftersom hackare ofta utnyttjar sårbarheter i föråldrad programvara.

Reparation av skador som orsakats av hackaren

När du har säkrat din webbplats måste du reparera eventuella skador som hackaren kan ha orsakat. Det kan handla om att återställa förlorad data eller rensa upp skadlig kod som hackaren har lagt in på din webbplats.

Skriv en kommentar