Hantera möten med svartbjörnar

Även om svartbjörn inte anses vara lika aggressiva som sin släkting grizzlybjörnen, och trots att människor sällan blir attackerade, är det ändå viktigt att vara försiktig och uppmärksam om man skulle råka stöta på en björn ute i naturen. Dock är det viktigt att komma ihåg att om en björn springer mot en människa så handlar det ofta om en "bluff-attack", för att skrämmas. Och även vid en eventuell verklig attack är det väldigt ovanligt att det blir en dödlig utgång - åtminstone för människan.

Björnar attraheras av mat

En anledning till varför man eventuellt stöter på en björn ute i naturen är på grund av att björnar attraheras av mat, därför är det viktigt att vara noggrann när det gäller hantering av mat när man exempelvis är ute och campar och liknande.

Tips angående mathantering

  • Man skall aldrig försöka att mata en björn, eller något annat djur i områden där man vet att det finns björn
  • Lämna aldrig mat ute åt husdjur, och håll djuren inomhus så ofta som möjligt
  • Släng skräp i avsedd behållare för sopor, och se till att den stängs ordentligt
  • Förvara all mat antingen i en bil (med nedvevade rutor) eller en bra bit från lägret upphängt minst 3 meter upp i luften
    • OBS! Förvara aldrig mat eller matliknande föremål i ett tält!

Bild på svartbjörn som lunkar i skogen

Varning för svartbjörn!

Få inte panik vid ett eventuellt björnmöte

Om du skulle ha "turen" att stöta på och se en björn, är det viktigt att inte få panik. Att springa därifrån är dumt då det stimulerar björnens instinkt att jaga, och kan därmed se dig som ett byte. Har du barn med dig är det viktigt att se till att de inte heller får panik och börjar springa, lyft upp och håll fast barnen om du måste.

Hur hantera olika situationer

Bästa tillfället att se björnar

Det är väldigt få förunnat att få se en björn i det vilda, men i till exempel Mount Magazine State Park i Arkansas finns stor möjlighet att faktiskt få se en. Men för att undvika att överraska en björn kan det vara bra att tänka på några saker


Skrivet av Stefan Johansson

Skriv en kommentar