Denna sida innehåller annonslänkar för UC

Hur fungerar egentligen ID-kapning?

Bedrägerierna ökar och den vanligaste typen idag är ID-kapning, det kan gå väldigt fort till och leda till katastrofala följder för den som blir drabbad.

Vad är ID-kapning?

Identitetsintrång, eller ID-kapning som det vanligtvis kallas, innebär att någon obehörig får tillgång och använder sig av dina kreditkorts- och personuppgifter i syfte för bedrägeri. Oftast brukar en ID-kapning leda till att någon använder sig av den utsattes namn och personnummer för att göra olika typer av köp, ta olika bank- och kreditlån, beställa pass och legitimation eller för att beställa nya kreditkort i den drabbades namn.

Personuppgifterna kan också användas för att beställa nya mobilabonnemang, vitvaror, datorer och för att göra en tillfällig adressändring för att kunna komma åt pin-koder och varorna som beställts i den drabbades namn.

Hacker som utför identitetsstöld (ID-kapning)

Ett brott som blir allt vanligare

ID-kapning och bedrägeri blir allt vanligare i Sverige och varje år drabbas fler än 200 000 personer av detta.

Om bedragarna endast har kommit över dina kreditkortsuppgifter blir det mycket enklare för dem att kunna utnyttja pengarna och krediten på korten för att köpa olika saker, göra uttag eller beställa saker. Det är väldigt vanligt att man kapar någons kreditkortsuppgifter idag men en del banker kan ha olika kontroller och när det märks av att det sker något som skulle kunna indikera på en kapning av uppgifter brukar kreditkorten automatiskt spärras.

Därför är det viktigt att använda sig av säkra sidor när man handlar på nätet och se till att skydda sig mot dessa intrång så gott det går.

Skydda sig från ID-kapning

Idag finns det olika sätt man kan skydda sig på från att utsättas från en ID-kapning, det finns bland annat olika tjänster att använda sig av. På Skatteverket kan man enkelt spärra adressändring, på detta sätt kan man endast komma åt informationen via e-legitimation. Tyvärr är detta dock inte alltid ett tillräckligt skydd när olyckan väl slår till. Det kan då vara bra att ha varit proaktiv och använt sig av en mer grundläggande tjänst för ID-skydd. Exempelvis erbjuder välkända UC ett komplett ID-skydd, där det även ingår en försäkring mot både kvarstående skuld och en rättsskyddsförsäkring. Om UC upptäcker någonting skumt med ens bankkonton, kort, digitala konton eller myndighetsdata så får man direkt ett larm och kan kontakta deras telefonassistans för att få hjälp.

Vara anonym på nätet med hjälp av en VPN

Att använda sig av en VPN-tjänt och på så sätt skydda sin integritet på internet är också viktigt, och kan fungera som en del i att skydda sig mot ID-kapning.

Skriv en kommentar