Denna sida innehåller annonslänkar för OVPN
Hur fungerar? / Internet / IT-säkerhet /VPN-tjänster

Hur fungerar egentligen VPN-tjänster?

Man hör ju ganska ofta att man kan skydda sin nät-identitet bakom en anonymiserings-VPN, men varför är det viktigt att skydda sig på detta sätt? Och hur fungerar egentligen en sådan här VPN? Det kan vara lite krångligt att förstå sig på tekniken bakom, men vi skall försöka förklara det hela på ett så enkelt sätt som möjligt.

Vanlig okrypterad anslutning

Till att börja med skall vi kolla på en helt vanlig okrypterad anslutning över internet. När du genom din dator besöker en webbsida någonstans på internet, då kan den server som denna webbsida ligger på se massvis med information om dig - och den information som är mest känslig här är din IP-adress.

IP-adressen är en typ av personuppgift

Din IP-adress kan man säga är ditt personnummer på internet, även fast den jämförelsen kanske är att ta det lite för långt. Man kan ju faktiskt dela IP-adress med många andra personer, om man t.ex. sitter på ett delat nät eller liknande. Men IP-adressen kan ändå alltid knytas till en viss internetleverantör och en tidpunkt, och i deras anslutningsloggar kan de sedan läsa ut personuppgifter om dig som använde den IP-adressen just då.

Enkelt att spåra

Eftersom anslutningar och delningsnätverken ser ut som de gör, vid t.ex. fildelning över internet, är det väldigt enkelt att spåra en IP-adress till t.ex. en viss film som delas ut öppet över internet med hjälp av just den IP-adressen. Exempelvis på ett BitTorrent-nätverk är det busenkelt att gå in och kolla vilka klienter som delar ut en viss film, där står IP-adresserna helt öppet för alla att läsa och notera.

Illustration av okrypterad kommunikation över internet

Anonymiserad krypterad anslutning

Nu kommer vi då till VPN-tjänster, och hur de kan hjälpa till med denna problematik. En anonymiserings-VPN gör nämligen så att du inte kan spåras på det sätt som beskrevs här ovan, du blir helt enkelt anonym.

Du tilldelas en anonym IP-adress

En VPN-tjänst fungerar på det sättet att din dator etablerar en konstant uppkoppling mot den server som VPN-tjänsten ligger på, och att allting du gör på internet passerar genom VPN-tjänsten innan det når sin slutdestination. Vad detta innebär är att du utåt sett på internet får samma IP-adress som VPN-tjänsten, och den enda som känner till din riktiga IP-adress är just VPN-tjänsten - men dessa tjänster (de flesta) spar inte några loggar, vilket gör att allting du gör på internet blir helt anonymt.

För att fortästta exemplet ovan med BitTorrent-nätverket. Om du t.ex. delar ut en film så finns du fortfarande med i klient-listan, men det är VPN-tjänstens IP-adress som syns istället för din, vilket innebär att du inte längre kan spåras.

Om du vill skaffa en anonymiserings-VPN kan vi rekommendera OVPN, de garanterar att inga loggar någonsin sparas, har en upptid på 99,5 % och använder mycket stark kryptering av all internettrafik, läs mer här.

Illustration av krypterad kommunikation över internet

Se detaljerad information om din IP-adress

Om du går in på sidan MittIP.nu kan du se vilken IP-adress du har just nu, samt se hur mycket information man kan plocka ut genom bara en IP-adress - det är ganska skrämmande faktiskt!

Skriv en kommentar