Denna sida innehåller annonslänkar för Tretti

Hur fungerar en locktång och vilken är bäst?

Är du också sugen på att styla håret och få till en sådan där härligt sensuell Hollywood-look? Då är det en locktång du skall ha! Locktången har skapats för att kunna ge lockigt, vågigt, krusigt eller rent av krulligt hår till den som annars har rakt hår. Med åren har locktången utvecklats, och det finns idag oerhört många olika typer av locktänger ute på marknaden. Men hur fungerar egentligen en locktång, varför kan den göra håret lockigt?

Bryter vätebindningar

Håret består av bland annat av keratinproteiner och naturliga oljor, men framför allt hålls utseendet hos håret ihop av vätebindningar. Genom värme kan man bryta dessa vätebindningar, vilket sedan gör det möjligt att forma håret på det viset man vill. Det är detta man drar nytta av genom värmeapparater såsom locktänger, hårfönar och platttänger.

Det som för övrigt ansvarar över formen på ens hår, om det är lockigt eller rakt, är de så kallade hårfolliklarna (hårsäckarna). Ju mindre keratin man har i sina hårsäckar desto lockigare blir håret, vilket även är anledningen till varför man använder keratin som tillsats när man gör en rakpermanentning av håret.

Material och utformning av locktång avgör

När man talar om att det finns många olika typer av locktänger ute på marknaden menar man då inte bara olika märken, utan även olika material, utformningar, diametrar, typ av handtag och så vidare. Vilken typ av lockar man vill göra styr också lite vilken typ av locktång man är ute efter. Om man t.ex. vill ge form och volym till håret skall man satsa på en med stor diameter, medan de små passar perfekt för att skapa spirallockar. Att investera i en locktång av god kvalitet är någonting som ditt hår kommer att tacka dig för i längden.

Några saker att tänka på

Det vanligaste materialet man hittar en locktång i, åtminstone i dagens läge, är keramik - men det finns även locktänger gjorda i teflon, metall och titan. Det finns även en uppsjö av utformningar, den mest avancerade sorten kallas "Marcel" och är döpt efter Marcel Grateau som levde under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet och som uppfann en hårstylingmetod som kallas ondulering (på engelska kallas det marcelling) - det innebär ungefär lägga håret i vågor på konstgjord väg. Den enklaste utformningen är den fjäderbaserade med en klämma, vilken även brukar vara billigast, då den är mest användarvänlig - men kan skapa ett veck i håret från klämman. Sedan finns så klart även locktänger utan klämma, vilka också är relativt enkla att använda då man i princip bara snurrar håret runt staven - det är dock viktigt att vara försiktig så att man inte bränner sig, det finns särskilda värmetåliga handskar som man kan köpa och som kan visa sig vara en väldigt bra investering.

Bild på tjej med vågigt hår

Tillverkare av locktänger

Locktänger från BaByliss

Varumärket BaByliss (från Conair Corporation) har funnits i hårvårdsbranschen under väldigt lång tid, och har under alla dessa år satsat väldigt mycket på att utveckla både branschen och sina produkter. Genom att etablera väldigt täta samarbeten med både stora salonger och professionella stylister har de givits möjlighet att verkligen vara innovativa och leverera några av marknadens absolut bästa hårvårdsprodukter.

BaByliss Curl Secret C1300

Curl Secret C1300 från BaByliss är en trevlig locktång, om än något annorlunda med tanke på hur den fungerar. Den använder sig av en av BaByliss patenterad teknik som de kallar "Auto Curl", där man i princip stoppar in rakt hår och får tillbaka lockigt hår. Den kommer med två stylinghuvuden som är enkla att switcha mellan, en på 35 mm för lite tjockare hår och en på 25 mm för lite tunnare hår. Man kan även växla rotationsriktning i trumman för att få mer vågig känsla på lockarna.

Många intressanta och smarta funktioner

Utöver detta har locktången två värmeinställningar (210 & 230 °C) samt flera tidsinställningar, beroende på om man vill ha stora lockar eller mjukare lockar. Det finns även en ljudindikator som berättar när den inmatade hårlocken är klar. Locktången kommer även med en jonfunktion som neutraliserar statisk elektricitet i håret. Locktången använder en keramisk beläggning och det finns en automatisk stoppfunktion som träder i kraft ifall håret skulle trasslas in.

Fördelar och nackdelar
 • Passar de flesta hårtyper och hårlängder
 • Säkerhetsfunktion mot hårtrassel
 • Rörligt sladdfäste
 • Lång livslängd (beräknat 5000 timmar)
 • Keramisk beläggning
 • Lite knepig att komma igång med
 • Något höga temperaturer
 • Aningen dyrare än andra locktänger
BaByliss Curl Secret C1300

BaByliss Curl Secret C1300

Vårt betyg
★ ★ ★ ★ ★ 

4 av 5 stjärnor! Bra köp!

Köp hos Tretti.se

BaByliss Easy Waves

Easy Waves från BaByliss är en riktigt härlig locktång som skapar stora och vågiga lockar. Den värms upp snabbt och har en maxtemperatur på ca. 200 °C (det finns tre temperaturinställningar). Den har även en utformning som skyddar huden från att bli bränd, något som BaByliss kallar "Cool Tip". Den är kort sammanfattat ett väldigt kompetent budgetalternativ för den som inte vill kosta på sig en lyxlockare såsom Curve Creative Curl Wand från GHD.

Fördelar och nackdelar
 • Passar de flesta hårtyper
 • Roterande sladdfäste
 • Billig!
 • Passar bäst till lite längre hår
BaByliss Easy Waves

BaByliss Easy Waves

Vårt betyg
★ ★ ★ ★ ★ 

4 av 5 stjärnor! Bra köp!

Köp hos Tretti.se