Hur fungerar egentligen en locktång?

Är du också sugen på att styla håret och få till en sådan där härligt sensuell Hollywood-look? Då är det en locktång du skall ha! Locktången har skapats för att kunna ge lockigt, vågigt, krusigt eller rent av krulligt hår till den som annars har rakt hår. Med åren har locktången utvecklats, och det finns idag oerhört många olika typer av locktänger ute på marknaden. Men hur fungerar egentligen en locktång, varför kan den göra håret lockigt?

Bryter vätebindningar

Håret består av bland annat av keratinproteiner och naturliga oljor, men framför allt hålls utseendet hos håret ihop av vätebindningar. Genom värme kan man bryta dessa vätebindningar, vilket sedan gör det möjligt att forma håret på det viset man vill. Det är detta man drar nytta av genom värmeapparater såsom locktänger, hårfönar och platttänger.

Hårsäckarna bestämmer formen

Det som för övrigt ansvarar över formen på ens hår, om det är lockigt eller rakt, är de så kallade hårfolliklarna (hårsäckarna). Ju mindre keratin man har i sina hårsäckar desto lockigare blir håret, vilket även är anledningen till varför man använder keratin som tillsats när man gör en rakpermanentning av håret.

Material och utformning av locktång avgör

När man talar om att det finns många olika typer av locktänger ute på marknaden menar man då inte bara olika märken, utan även olika material, utformningar, diametrar, typ av handtag och så vidare. Vilken typ av lockar man vill göra styr också lite vilken typ av locktång man är ute efter. Om man t.ex. vill ge form och volym till håret skall man satsa på en med stor diameter, medan de små passar perfekt för att skapa spirallockar. Att investera i en locktång av god kvalitet är någonting som ditt hår kommer att tacka dig för i längden.

Några saker att tänka på

Det vanligaste materialet man hittar en locktång i, åtminstone i dagens läge, är keramik - men det finns även locktänger gjorda i teflon, metall och titan. Det finns även en uppsjö av utformningar, den mest avancerade sorten kallas "Marcel" och är döpt efter Marcel Grateau som levde under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet och som uppfann en hårstylingmetod som kallas ondulering (på engelska kallas det marcelling) - det innebär ungefär lägga håret i vågor på konstgjord väg. Den enklaste utformningen är den fjäderbaserade med en klämma, vilken även brukar vara billigast, då den är mest användarvänlig - men kan skapa ett veck i håret från klämman. Sedan finns så klart även locktänger utan klämma, vilka också är relativt enkla att använda då man i princip bara snurrar håret runt staven - det är dock viktigt att vara försiktig så att man inte bränner sig, det finns särskilda värmetåliga handskar som man kan köpa och som kan visa sig vara en väldigt bra investering.

Hitta bästa locktången 2024

Om du är på jakt efter att skaffa en locktång så har vi komponerat en guide som hjälper dig att hitta den bästa locktången, du hittar den här: vår guide till den bästa locktången 2024.

Bild på tjej med vågigt hår

En tjej som har vågat sitt hår med hjälp av en locktång