Hur fungerar en locktång och vilken är bäst?

Är du också sugen på att styla håret och få till en sådan där härligt sensuell Hollywood-look? Då är det en locktång du skall ha! Locktången har skapats för att kunna ge lockigt, vågigt, krusigt eller rent av krulligt hår till den som annars har rakt hår. Med åren har locktången utvecklats, och det finns idag oerhört många olika typer av locktänger ute på marknaden. Men hur fungerar egentligen en locktång, varför kan den göra håret lockigt?

Bryter vätebindningar

Håret består av bland annat av keratinproteiner och naturliga oljor, men framför allt hålls utseendet hos håret ihop av vätebindningar. Genom värme kan man bryta dessa vätebindningar, vilket sedan gör det möjligt att forma håret på det viset man vill. Det är detta man drar nytta av genom värmeapparater såsom locktänger, hårfönar och platttänger.

Det som för övrigt ansvarar över formen på ens hår, om det är lockigt eller rakt, är de så kallade hårfolliklarna (hårsäckarna). Ju mindre keratin man har i sina hårsäckar desto lockigare blir håret, vilket även är anledningen till varför man använder keratin som tillsats när man gör en rakpermanentning av håret.

Material och utformning av locktång avgör

När man talar om att det finns många olika typer av locktänger ute på marknaden menar man då inte bara olika märken, utan även olika material, utformningar, diametrar, typ av handtag och så vidare. Vilken typ av lockar man vill göra styr också lite vilken typ av locktång man är ute efter. Om man t.ex. vill ge form och volym till håret skall man satsa på en med stor diameter, medan de små passar perfekt för att skapa spirallockar. Att investera i en locktång av god kvalitet är någonting som ditt hår kommer att tacka dig för i längden.

Några saker att tänka på

Det vanligaste materialet man hittar en locktång i, åtminstone i dagens läge, är keramik - men det finns även locktänger gjorda i teflon, metall och titan. Det finns även en uppsjö av utformningar, den mest avancerade sorten kallas "Marcel" och är döpt efter Marcel Grateau som levde under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet och som uppfann en hårstylingmetod som kallas ondulering (på engelska kallas det marcelling) - det innebär ungefär lägga håret i vågor på konstgjord väg. Den enklaste utformningen är den fjäderbaserade med en klämma, vilken även brukar vara billigast, då den är mest användarvänlig - men kan skapa ett veck i håret från klämman. Sedan finns så klart även locktänger utan klämma, vilka också är relativt enkla att använda då man i princip bara snurrar håret runt staven - det är dock viktigt att vara försiktig så att man inte bränner sig, det finns särskilda värmetåliga handskar som man kan köpa och som kan visa sig vara en väldigt bra investering.

Bild på tjej med vågigt hår

Tillverkare av locktänger

Locktänger från GHD - Good Hair Day

GBD är ett företag som verkligen har specialiserat sig på hårvårdsprodukter, GHD är en akronym för Good Hair Day. Företaget startades 2001 av Martin Penny, Gary Douglas, Susan Powls och Robert Powls och deras huvudkontor ligger i Leeds i England. GHD är i princip marknadsledande när det kommer till plattänger och locktänger, och deras apparater säljs i över 50 000 salonger runt om i världen. GHD var även det första hårvårdsföretag att sponsra Victorias Secrets modevisning. GHD har under åren blivit rekommenderat av inga mindre än Jennifer Aniston, Madonna och Victoria Beckham.

En locktång från GHD är alltid en bra investering, då GHDs locktänger under många år har varit en stor favorit hos hårstylister över hela världen och används i hårsalonger överallt. Deras värmeverktyg förknippas ofta med proffsighet, men är ändå enkla att använda på egen hand. De har även en riktigt lyxig finish, som bara den i princip höjer stämningen redan innan utekvällen ens har börjat.

GHD Curve Soft Curl Tong

GHD Curve Soft Curl Tong från Good Hair Day är en mycket trevlig locktång, nästan i klass med sina syskon Curve Classic Curl Tong och Curve Creative Curl Wand. Den är en i serien av fyra lyxiga locktänger från GDH, och ger riktigt mjuka, naturliga och fina lockar - oavsett hårtyp. GHDs locktänger är unika på så sätt att de använder en unik teknologi som GHD kallar "tri-zone", som använder sig av avancerade och blixtsnabba sensorer som skall säkerställa att temperaturen är konstant 185 °C över hela tången.

Naturliga och fina lockar

Curve Soft Curl Tong från GHD är en ganska stor locktång, 32 mm i diameter. Detta gör att den har förmågan att ge håret extra mycket volym genom att skapa stora och naturliga lockar, som ändå är mjuk och väldigt fina. Den är även mycket skonsam mot håret tack vare att den har en maxtemperatur på 185 °C, och inte kan ställas lika varm som andra locktänger. Den kan dock vara något enkel att bränna sig på, glöm inte att också skaffa ett par värmebeständiga vantar.

Fördelar och nackdelar
 • Passar alla hårtyper och hårlängder (även kort hår)
 • Blir mycket snabbt varm
 • Skonsam mot håret
 • Automatisk avstängning
 • Rörligt sladdfäste
 • Keramisk beläggning
 • Säkerhetsställ följer med
 • Något lätt att bränna sig på toppen
 • Aningen dyrare än andra locktänger
GHD Curve Classic Curl Tong

GHD Curve Soft Curl Tong

GHD Curve Classic Wave Wand

GHD Curve Classic Wave Wand från Good Hair Day är en riktigt bra locktång, nästan i klass med Curve Classic Curl Tong. Den är en av GHD:s fyra lyxiga locktänger och kanske den av dem som ger de naturligaste lockarna. GHDs locktänger är unika på så sätt att de använder en unik teknologi som GHD kallar "tri-zone", som använder sig av avancerade och blixtsnabba sensorer som skall säkerställa att temperaturen är konstant 185 °C över hela tången. Den passar för i princip alla hårtyper och hårlängder (även kort hår!), och ger lockar som håller hela dagen och natten lång! 🥳

Djupa och naturliga lockar

Curve Classic Wave Wand från GHD producerar fantastiskt naturliga lockar som ger håret ett alldeles speciellt lyster, som passar till i princip alla lägen - oavsett om det är party i Malaga eller en konfirmationsbjudning i småland. Den är även skonsam mot håret och sliter inte sönder topparna likt en del andra billigare locktänger. Mycket tack vare att den har en maxtemperatur på 185 °C och inte kan ställas lika varm som andra locktänger, vilket riskerar att skada håret med tiden.

Om man har långt hår så kan Classic Wave Wand ge riktigt fina och glamourösa lockar, och kan få även det tristaste håret att lyfta och få nytt liv. Men man måste se upp med toppen då det kan vara något lätt att bränna sig, glöm inte att skaffa ett par värmebeständiga vantar.

Fördelar och nackdelar
 • Passar alla hårtyper och hårlängder (även kort hår)
 • Blir mycket snabbt varm
 • Skonsam mot håret
 • Automatisk avstängning
 • Rörligt sladdfäste
 • Keramisk beläggning
 • Säkerhetsställ följer med
 • Något lätt att bränna sig på toppen
 • Aningen dyrare än andra locktänger
GHD Curve Classic Wave Wand

GHD Curve Classic Wave Wand

GHD Curve Creative Curl Wand

GHD Curve Creative Curl Wand från Good Hair Day är en av de absolut bästa locktängerna som någonsin har producerats, i samma klass som Curve Classic Curl Tong men har förmågan att kunna skapa något "busigare" lockar. Visst kan man rycka till lite när man ser prislappen, men vilken jäkla locktång! 🤩 Den är en i serien av fyra lyxiga locktänger från GHD, men kanske den av dem som är mest användbar. GHDs locktänger är unika på så sätt att de använder en unik teknologi som GHD kallar "tri-zone", som använder sig av avancerade och blixtsnabba sensorer som skall säkerställa att temperaturen är konstant 185 °C över hela tången. Enligt oss passar den för i princip alla hårtyper och hårlängder (till och med kort hår!), och ger lockar som håller hela i flera dagar! 😍

Busiga, slarviga och fantastiska lockar

Det som är så fantastiskt med Curve Creative Curl Wand från GHD är att den ger så sjukt snygga casual-lockar, som hos den snyggaste bruden i den bästa beach-rullen från det glada 80-talet. Men nästan ännu fantastiskare är att lockarna faktiskt står sig i flera dagar. 🥰

Tack vare maxtemperaturen på 185 °C är den även mycket skonsam mot håret, till skillnad från andra billigare locktänger som tyvärr har en förmåga att de lätt kan slita sönder topparna och med tiden även skada håret i det långa loppet.

Fördelar och nackdelar
 • Väldigt enkel att använda
 • Passar alla hårtyper och hårlängder (även kort hår)
 • Mycket skonsam för håret
 • Blir varm på ca. 20-30 sek
 • Automatisk avstängning
 • Rörligt sladdfäste
 • Keramisk beläggning
 • Säkerhetsställ följer med
 • Något lätt att bränna sig på toppen
 • Aningen dyrare än andra locktänger
GHD Curve Creative Curl Wand

GHD Curve Creative Curl Wand

GHD Curve Classic Curl Tong

GHD Curve Classic Curl Tong från Good Hair Day är en av de absolut bästa locktängerna på marknaden, precis som Curve Creative Curl Wand. Och visst kan man hoppa till lite när man ser prislappen, men oj vilken locktång! 🤩 Den är en av GHD:s fyra lyxiga locktänger och den av dem som är mest generell, eller allmännyttig. GHDs locktänger är unika på så sätt att de använder en unik teknologi som GHD kallar "tri-zone", som använder sig av avancerade och blixtsnabba sensorer som skall säkerställa att temperaturen är konstant 185 °C över hela tången. Den passar för i princip alla hårtyper och hårlängder (även kort hår!), och ger lockar som håller hela dagen och natten lång! 🥳

Fina och lagom stora lockar

Curve Classic Curl Tong från GHD ger fina och alldeles lagom stora lockar med sin diameter på 26 mm, och är även mycket skonsam mot håret så den sliter inte sönder topparna likt en del billigare locktänger kan göra. Detta tack vare att den har en maxtemperatur på 185 °C och inte blir lika varm som en del andra locktänger kan bli, som ju riskerar att skada håret med tiden. 👩‍🦱👍

Om man har långt hår så ger Classic Curl Tong riktigt stora, fina och välformade lockar, har man lite kortare hår (strax ovanför axlarna) går det enkelt att få till typiska beach-lockar, riktigt läckert! Det kan vara något lätt att bränna sig på toppen, så glöm inte att använda ett par värmebeständiga vantar.

Fördelar och nackdelar
 • Mycket enkel att använda
 • Passar alla hårtyper och hårlängder (även kort hår)
 • Väldigt skonsam för håret
 • Blir varm på ca. 15-20 sek
 • Piper vid start och uppnådd maxtemperatur
 • Automatisk avstängning
 • Rörligt sladdfäste
 • Keramisk beläggning
 • Säkerhetsställ följer med
 • Något lätt att bränna sig på toppen
 • Aningen dyrare än andra locktänger
GHD Curve Classic Curl Tong

GHD Curve Classic Curl Tong

Locktänger från BaByliss

Varumärket BaByliss (från Conair Corporation) har funnits i hårvårdsbranschen under väldigt lång tid, och har under alla dessa år satsat väldigt mycket på att utveckla både branschen och sina produkter. Genom att etablera väldigt täta samarbeten med både stora salonger och professionella stylister har de givits möjlighet att verkligen vara innovativa och leverera några av marknadens absolut bästa hårvårdsprodukter.

BaByliss Curl Secret C1300

Curl Secret Ionic 2 från BaByliss är en trevlig locktång, om än något annorlunda med tanke på hur den fungerar. Den använder sig av en av BaByliss patenterad teknik som de kallar "Auto Curl", där man i princip stoppar in rakt hår och får tillbaka lockigt hår. Den kommer med två stylinghuvuden som är enkla att switcha mellan, en på 35 mm för lite tjockare hår och en på 25 mm för lite tunnare hår. Man kan även växla rotationsriktning i trumman för att få mer vågig känsla på lockarna.

Många intressanta och smarta funktioner

Utöver detta har locktången två värmeinställningar (210 & 230 °C) samt flera tidsinställningar, beroende på om man vill ha stora lockar eller mjukare lockar. Det finns även en ljudindikator som berättar när den inmatade hårlocken är klar. Locktången kommer även med en jonfunktion som neutraliserar statisk elektricitet i håret. Locktången använder en keramisk beläggning och det finns en automatisk stoppfunktion som träder i kraft ifall håret skulle trasslas in.

Fördelar och nackdelar
 • Passar de flesta hårtyper och hårlängder
 • Säkerhetsfunktion mot hårtrassel
 • Rörligt sladdfäste
 • Lång livslängd (beräknat 5000 timmar)
 • Keramisk beläggning
 • Lite knepig att komma igång med
 • Något höga temperaturer
 • Aningen dyrare än andra locktänger
BaByliss Curl Secret C1300

BaByliss Curl Secret C1300

BaByliss Easy Waves

Easy Waves från BaByliss är en riktigt härlig locktång som skapar stora och vågiga lockar. Den värms upp snabbt och har en maxtemperatur på ca. 200 °C (det finns tre temperaturinställningar). Den har även en utformning som skyddar huden från att bli bränd, något som BaByliss kallar "Cool Tip". Den är kort sammanfattat ett väldigt kompetent budgetalternativ för den som inte vill kosta på sig en lyxlockare såsom Curve Creative Curl Wand från GHD.

Fördelar och nackdelar
 • Passar de flesta hårtyper
 • Roterande sladdfäste
 • Billig!
 • Passar bäst till lite längre hår
BaByliss Easy Waves

BaByliss Easy Waves