Hur fungerar?/Samhälle /Hemmet /Anlita elektriker

Hur man anlitar en bra elektriker

Om du behöver få hjälp av en elektriker är det många saker att tänka på. Det finns många elektriker på marknaden och konkurrensen är hård. Därmed kan det vara svårt att veta vilken elektriker du ska anlita. Eftersom det är otroligt viktigt att din el installeras, dras och hanteras korrekt är ditt val av elektriker av yttersta vikt. Det är några saker som alltid är bra att säkerställa innan du anlitar en elektriker.

Kvalificerad elektriker

Se till att anlita en kvalificerad elektriker som har den behörighet som krävs för att utföra elarbeten i ditt hem. Om din elektriker inte har den behörighet som krävs för jobbet brukar inte hemförsäkringar täcka skador som kan uppkomma som konsekvens av arbetet. Därmed är det otroligt viktigt att du anlitar en kvalificerad elektriker. Du kan säkerställa detta genom att be om din elektrikers behörighetsnummer. Numret visar att elektrikern är behörig att utföra elarbeten enligt Elsäkerhetsverket. Självklart är utbildning, erfaren och kunskap i branschen även relevant att fråga din elektriker om.

Om du vill läsa mer om elsäkerhet och behörigheter kring att utföra elinstallationer kan vi rekommendera att kolla in denna sida hos Elsäkerhetsverket där elsäkerhetslagen gås igenom i sin fullständighet.

Elektriker som installerar ett uttag på ett säkert sätt.

Certifikat och försäkringar

Det finns även olika typer av certifikat som en elektriker kan ha. Olika elarbeten kräver olika certifikat. Se till att elektrikern du anlitar har korrekt certifikat för att utföra det arbetet du efterfrågar. En professionell elektriker brukar även ha relevant försäkring när de utför arbete i ditt hem. Genom försäkringen kan du som anlitar en elektriker känna dig trygg i att ha ett skyddsnät om olyckan skulle vara framme. Se till att få en slutgiltig kontroll av din elektrikers arbete för att säkerställa att allt fungerar som det ska. Se till att kolla upp om detta ingår i din elektrikers tjänster eller om du behöver ta in en ytterligare part för detta.

Jämföra elektriker

Förutsatt att din elektriker är kvalificerad, certifierad och är en etablerad och professionell aktör på marknaden finns det ytterligare saker att tänka på. Jämför gärna olika elektriker med varandra för att hitta bästa möjliga elektriker för dina behov. Fråga hur arbetet kommer fungera, vem din kontaktperson kommer vara och hur snabbt de kan påbörja arbetet. Var inte rädd för att begära in offerter från flera olika elektriker för att lättare kunna jämföra priser. Du kan be om referenser från tidigare kunder för att få en autentisk recension från personer som anlitat elektrikern tidigare. Du kan även söka efter recensioner på internet för att få en så bred överblick och uppfattning om elektrikern som möjligt. På så sätt kan du ta ett välgrundat beslut och hitta bästa möjliga elektriker för dina behov. En bra sajt som listar alla elektriker i Sverige är Elektriker.xyz, där man kan bläddra och hitta elektriker sorterat enligt län och stad samt även skriva och läsa recensioner om de olika elektrikerna som finns i de olika städerna.

Skriv en kommentar