Hur fungerar?/Samhälle /Ekonomi /Konsumtionslån

Hitta bästa och mest fördelaktiga konsumtionslånet

När det kommer till det här med att ta ett lån så finns det oerhört många fallgropar, kanske framför allt eftersom det finns så oerhört många olika långivare på marknaden nu - och många olika låntyper! De flesta har nog hört talas om smslån och hur de oftast är förknippade med skyhöga räntor och buffel och båg. Nu är inte det kanske helt sajt längre, då det sedan september 2018 har kommit en hel del restriktioner kring dessa snabblån/högkostnadskrediter och hur konsumenter skall skyddas från ockerräntor och liknande. Framför allt handlar det om att man har infört räntetak och kostnadstak.

Vanliga typer av lån

Konsumtionslån

Den vanligaste typen av lån är konsumtionslån, vilka ibland även kallas privatlån, blancolån, billån, osv. - eller snarare kanske man kan säga att dessa ingår i gruppen konsumtionslån. Dessa typer av lån har oftare en lite högre ränta än t.ex. bolån, detta eftersom den som lånar ut pengarna generellt sett har en mycket sämre säkerhet än vid ett bolån där lägenheten eller huset kan fungera som säkerhet för lånegivaren. Det är vanligtvis rörlig ränta på denna typ av lån, och ofta är de även förknippade med olika typer av avgifter - ta därför reda på vad den effektiva räntan är, den inkluderar alla dessa extrakostnader.

Medlemslån

Medlemslån skulle man kunna säga är samma sak som komsumtionslån, eller de fungerar åtminstone på samma sätt rent generellt sett. Skillnaden är att medlemslån är någonting man kan få i egenskap av fackmedlem om facket har ett särskilt avtal med banken, någonting som de flesta fack faktiskt har.

SMS-/Snabblån

Denna typ av lån (högkostnadskrediter) är oftast på mycket mindre summor än vanliga konsumtions- och medlemslån, runt 1 000 till 20 000 är vanligast. Generellt sett har de även en oerhört mycket högre ränta än vanliga privatlån, nuvarande tak ligger på 39,5 %. Men i gengäld brukar det vara väldigt enkelt att få ett snabblån, och dessutom går det väldigt snabbt - många gånger kan man ha pengarna på kontot inom bara några timmar. Läs mer om konsumentskyddet kring högkostnadskrediter hos Konsumenternas.se här.

Illustration av lån

Bra jämförelsesajter finns

Men oavsett vilken typ av lån man behöver ta kan det vara väldigt klokt att kolla på en jämförelsesajt för lån, där man med hjälp av sitt mobila BankID snabbt och riktigt enkelt kan plocka fram erbjudanden kring räntor och kostnader från flera olika långivare på en gång. Riktigt smidigt och någonting vi verkligen kan rekommendera!


Skrivet av Stefan Johansson