Indisk mat och matlagning i Indien

Indisk mat har blivit uppskattad världen över för sina starka smaker. Den annorlunda matupplevelsen har blivit särskilt eftertraktad i Europa och Nordamerika. Vad man ska komma ihåg är att Indien är ett enormt land med en enorm befolkning. Varje indisk provins har sin egna matlagningskonst och även religion har en stark inverkan. Några saker gäller dock för indisk mat generellt sätt.

Kryddor används flitigt

Kryddor spelar en central roll i det indiska köket. Mycket av den karaktäristiska smaken kommer från just det utbredda användandet av kryddor. Ofta ingår starka kryddor i indisk mat, till exempel pepparfrukter och chili. Samtidigt ska man komma ihåg att mindre starka kryddor också används i stor utsträckning. Nötter kan utnyttjas som en krydda.

Dessutom är man inom det indiska köket väldigt medvetna om hur kryddornas smak ändras beroende på hur maten tillagas. Kryddor som rostas kan smaka helt annorlunda. På samma sätt är rätt förberedelser viktigt, till exempel att skinnet tas bort på kycklingen för att kryddor ska tränga in på ett bättre sätt i köttet. Ofta tillsätts också kryddor i olika omgångar, vilket kan göra indiska recept lite längre än vanligt. I och med att den indiska matkulturen spridit sig över världen är det numera inte särskilt svårt att få tag på de olika kryddorna som används inom indisk matlagning.

Ris fungerar som basråvara

Ris kan användas till nästan allt och ingår i de flesta indiska maträtter. En stor anledning är det låga priset och de många användningsområdena. När det gäller indisk mat kokas ris på flera olika sätt, till exempel finns en variant där det kokas i rikligt med vatten tills det är halvklart, därefter torkas det sakta i ugn. Antingen äts ris rent eller blandat med grönsaker, kyckling eller andra typer av kött. De två huvudsakliga varianterna av ris är "patna" som är långkornigt ris och basmati som är långkornigt ris som lagrats för att få en speciell, något nötaktig smak. I indiska kokböcker finns det procedurer med sköljning och blötläggning som hjälper till att få riset helt perfekt.

Bild på maträtten palak paneer

Palak paneer, den godaste vegetariska indiska maträtten?

Kyckling är vanligaste köttet

Eftersom hinduer inte äter nötkött (kor är heliga djur inom religionen) och muslimer inte äter griskött, saknas ofta dessa två köttslag med vissa undantag. Noterbart är också att väldigt många indier är vegetarianer. Dock förekommer kötträtter och särskilt kyckling är väldigt vanligt. Inom den indiska maten finns också en tradition med fisk och vid kusterna i Indien är välkryddad, stekt fisk ett vanligt inslag i olika maträtter.

Bröd i den indiska matkulturen

I den indiska matkonsten brukar bröd fungera som en slags bestick för maträtter med mycket sås som inte går att äta med händerna. De kan också ge en chans för munnen och smaklökarna att återhämta sig en aning för den som äter starkt kryddad indisk mat. Oavsett maträtt brukar bröd ingå i måltiden. Vanligtvis friteras eller gräddas de olika indiska bröden. "Naan" är ovala bröd som ofta är smaksatta med kryddor. "Chapati" är ett osyrat, tunt bröd som antingen kan ha neutral smak eller viss kryddning. "Poori" är uppblåsta, mjuka bröd som är lättlagade och används till det mesta.