Hur fungerar hörapparater?

En hörapparat är en liten elektronisk enhet som du bär i eller bakom örat. Den gör vissa ljud högre så att en person med hörselnedsättning kan lyssna, kommunicera och delta i olika aktiviteter. En hörapparat kan hjälpa hörselskadade att höra bättre i både bullriga och tysta miljöer.

En hörapparat har tre grundläggande delar: en mikrofon, en förstärkare och en högtalare. Hörapparaten tar emot ljud via mikrofonen som omvandlar ljudvågorna till elektriska signaler och skickar till en förstärkare. Förstärkaren ökar kraften hos signalerna och skickar vidare dem till örat genom en högtalare.

Hörapparater är framförallt användbara för att förbättra hörsel- och talförståelsen hos personer som har en hörselnedsättning på grund av skador på hårcellerna i örat. Den här typen av hörselnedsättning kallas för sensorineural. Det kan uppstå på grund av sjukdom, ålderdom eller skador som har orsakats av buller eller mediciner.

Hörapparater förstärker ljudvibrationer som kommer in i örat. Överlevande hårceller upptäcker större vibrationer och omvandlar det till nervsignaler som överförs till hjärnan. Ju större skador på hårcellerna, desto allvarligare hörselnedsättning. En hörselapparat har dock en begränsning för hur mycket förstärkning den kan ge. Vid grava hörselnedsättningar och om det inre örat är skadat kan en hörapparat vara ineffektiv. Det finns dock mer avancerade modeller som kan användas - läs mer om hörapparater hos Audika om du vill få reda på mer om det.

Olika hörapparater

Bakom-örat-hörapparater består av ett hårt plasthölje som bärs bakom örat och är ansluten till en öronmussla i plast som passar inuti ytterörat. De elektroniska delarna sitter i höljet bakom örat. Ljud rör sig från hörapparaten genom öronmusslan och in i örat. Bakom-örat-hörapparater används av personer i alla åldrar med lindrig till grav hörselnedsättning.

Allt-i-örat-hörapparater sitter enbart inuti ytterörat och används för lindrig till svår hörselnedsättning. Höljet som håller elektroniken är tillverkat av hårdplast. En del allt-i-örat-hörapparater kan ha extra funktioner som t.ex. en telespole som gör det möjligt att ta emot ljud via hörapparaten istället för genom mikrofonen. Det hjälper vid telefonsamtal och när man använder teleslingor som ofta finns i kyrkor, skolor, flygplatser och auditorier. De här hörapparaterna används inte särskilt ofta av barn eftersom höljet måste bytas när örat växer.

Hörselgångsapparater är tillverkade för att passa storleken och formen på hörselgången. Den är nästan helt gömd i hörselgången och används av personer med lindrig till måttlig hörselnedsättning. Eftersom det är en liten hörapparat kan det vara svårt att justera och ta bort den själv. Det finns dessutom inte mycket utrymme för batterier eller tillägg som t.ex. en telespole. Kraft och volym kan påverkas negativt av den lilla storleken.

Bild på en bakom öra-hörapparat

Bakom öra-hörapparat
rawpixel.com / CC0

Skriv en kommentar