Hur fungerar?/Internet/Domäner/Snapback av domäner

Hur fungerar egentligen snapback av domäner?

Kortfattat kan man säga att snapback av domäner handlar om att snappa upp domäner som den tidigare innehavaren ej har förnyat, eller som denne med andra ord sagt upp. Om innehavaren av en domän bestämmer sig för att denne inte längre vill ha domänen, eller kanske helt enkelt glömmer att förnya årsavgiften, kommer domänen att schemaläggas för frisläppning och sedan bli tillgänglig för allmänheten att återigen registrera precis som vilken annan domän som helst.

Man kan aldrig äga en domän

Det är ju faktiskt så att man aldrig kan äga en domän, men så länge man har registrerat den och har den skriven på sig så kan man inneha den så länge man vill. Åtminstone så länge man inte bryter mot några av de villkor man måste följa, eller t.ex. registrerar ett domännamn kopplat till ett redan känt varumärke. Det enda man behöver göra är att varje år betala den årliga avgiften (ca. 150 kr inkl. moms, beroende på registrar), det är när man inte längre betalar den årliga avgiften för domänen som den helt enkelt kommer att bli frisläppt för nyregistrering.

Att lyckas med snapback

Att lyckas snappa en domän är dock inte riktigt helt enkelt, man kan förvisso prova lyckan på egen hand och försöka vara med och registrera när de släpps fria (fast någon exakt tidsangivelse finns ej) - men för att åtminstone ha en sportslig chans att lyckas är det bästa ändå att låta någon registrar som erbjuder snapback försöka snappa domänen åt en.

Grejen med att köpa snapback av en sådan aktör är att det kostar en slant mer än vad det skulle kosta att bara registrera domänen. De flesta aktörer tillämpar en form av holländsk auktion, där priset för snapback sjunker ju närmare datumet man kommer - men bara en person kan boka snapback. Detta innebär att om man vill vara säker på att få domänen, då bör man boka snapback ganska tidigt. Domaining.se har en bra prisjämförelse av snapback-priser för de olika aktörerna, där man kan se vad en snapback kostar vid olika tidpunkter innan en domän släpps fri.

.SE- och .NU-domäner

När man snackar snapback av domäner i Sverige så är det i huvudsak .SE- och .NU-domäner det är frågan om, och marknaden är ganska öppen och ärlig - åtminstone jämfört med t.ex. .COM-domäner. Internetstiftelsen har hand om .SE- och .NU-domäner, och hos dem finns även listor över domäner som ej har blivit förnyade och kommer att frisläppas under kommande två månader: .SE-domäner och .NU-domäner. Notera dock att domäner kan återaktiveras av innehavaren under karantänen, vilket innebär att de inte längre kommer att släppas fria och därför försvinner från dessa listor.

På sajten Domaining.se finns en mycket smidigare sammanställning av dessa listor, som innehåller ofantligt många domäner, där man kan filtrera, söka och bläddra bland domäner (även sådana som tidigare har släppts fria och nu är lediga) på ett riktigt smidigt sätt: snapback-domäner och lediga domäner.

Snapback-aktörer inom .SE och .NU

Det finns ett gäng aktörer som erbjuder snapback av .SE- och .NU-domäner, den mest välkända och som har en väldigt hög success-rate är Rymdweb. Andra aktörer är EgenSajt, Indukon, WebLovers och RedSnapper. Samtliga dessa aktörer tillämpar någon form av  holländsk auktion . Ytterligare en notis är också att RedSnapper (vid författandet av denna text) endast erbjuder snapback av .SE, en .NU.

.COM och andra generiska domäner

Snapback av andra generiska domäner som t.ex. .COM, .NET och .ORG är inte lika rättfram som för .SE och .NU. Dels handlar det om ofantligt många fler domäner som skall släppas fria varje dag, jämfört med .SE och .NU. Men sedan är förfarandet även ganska annorlunda då olika .COM-registrarer har avtal med olika backorder-företag som auktionerar ut ej förnyade domäner, vilket innebär att det är relativt få "bra" domäner som faktiskt går så långt att de droppar och släpps fria för registrering. Läs mer om hur man kan snappa .COM-domäner hos Domaining.se.

Skriv en kommentar