Hur fungerar?/Internet /Domäner /Snapback av domäner

Hur fungerar snapback av domäner?

Kortfattat kan man säga att snapback av domäner handlar om att snappa upp domäner som den tidigare innehavaren ej har förnyat, eller som denne med andra ord sagt upp. Om innehavaren av en domän bestämmer sig för att denne inte längre vill ha domänen, eller kanske helt enkelt glömmer att förnya årsavgiften, kommer domänen att schemaläggas för frisläppning och sedan bli tillgänglig för allmänheten att återigen registrera precis som vilken annan domän som helst.

Man kan aldrig äga en domän

Det är ju faktiskt så att man aldrig kan äga en domän, men så länge man har registrerat den och har den skriven på sig så kan man inneha den så länge man vill. Åtminstone så länge man inte bryter mot några av de villkor man måste följa, eller t.ex. registrerar ett domännamn kopplat till ett redan känt varumärke. Det enda man behöver göra är att varje år betala den årliga avgiften (ca. 150 kr inkl. moms, beroende på registrar). Det är när man inte längre betalar denna årliga avgift för en domän som den helt enkelt kommer att bli frisläppt för nyregistrering av någon annan.

Att lyckas med snapback

Att lyckas snappa en domän är dock inte riktigt helt enkelt, man kan förvisso prova lyckan på egen hand och försöka vara med och registrera när de släpps fria (fast någon exakt tidsangivelse finns ej) - men för att åtminstone ha en sportslig chans att lyckas är det bästa ändå att låta någon registrar som erbjuder snapback försöka snappa domänen åt en.

Grejen med att köpa snapback av en sådan aktör är att det kostar en slant mer än vad det skulle kosta att bara registrera domänen. De flesta aktörer tillämpar en form av holländsk auktion, där priset för snapback sjunker ju närmare datumet man kommer - men bara en person kan boka snapback. Detta innebär att om man vill vara säker på att få domänen, då bör man boka snapback ganska tidigt.

.SE- och .NU-domäner

När man snackar snapback av domäner i Sverige så är det i huvudsak .SE- och .NU-domäner det är frågan om, och marknaden är ganska öppen och ärlig - åtminstone jämfört med t.ex. .COM-domäner. Internetstiftelsen har hand om .SE- och .NU-domäner, och hos dem finns även listor över domäner som ej har blivit förnyade och kommer att frisläppas under kommande två månader: .SE-domäner och .NU-domäner. Notera dock att domäner kan återaktiveras av innehavaren under karantänen, vilket innebär att de inte längre kommer att släppas fria och därför försvinner från dessa listor.

Om du vill bläddra bland utgående domäner på ett mycket smidigare sätt än de gigantiska textfilerna hos Internetstiftelsen kan vi rekommendera Domaining.se, som listar utgående domäner tillsammans med sökfunktion och smidiga filterfunktioner.

.COM och andra generiska domäner

Att snappa .COM-domäner är lite trixigare jämfört med att snappa .SE- och .NU-domäner. Till att börja med är större registrarer (såsom t.ex. Go Daddy och Domain.com) anslutna till auktionssajter för ej förnyade domännamn (såsom t.ex. SnapNames och Go Daddy Auctions), där domäner som är pending release auktioneras ut till nya ägare. Domäner som inte blir sålda i pending release-auktioner schemaläggs sedan för radering och frisläppning till allmänheten, och släpps generellt fria fem dagar efter att de har blivit schemalagda för radering. .COM-domäner som släpps fria till allmänheten kan sedan snappas likt .SE- och .NU-domäner, och det finns ett flertal sajter som man kan göra detta på (såsom t.ex. DropCatch och Pool.com).

Snapback-aktörer inom .SE och .NU

Utifrån den kunskap vi sitter på just nu känner vi till sex aktörer som erbjuder snapback av .SE och .NU-domäner: EgenSajt, RedSnapper, Rymdweb, Indukon, Web Lovers och GoLight. Samtliga använder sig av auktionsförfarandet "Holländsk auktion". Sajten Domaining.se har lagt upp en bra prisjämförelse snapback över deras respektive priser, beroende på hur många dagar innan själva frisläppningen man vill boka domänen.


Skrivet av Stefan JohanssonKommentarer


#1   K   2019-10-03 07:46  
Hej! Gillade domaining.se. Kommer den komma tillbaka i någon form?

#2   Stefan   2019-10-03 14:16  
Nej, tyvärr inte. :)

#3   Stefan   2020-10-30 20:33  
Och nu, lite mer än ett år senare, så öppnar Domaining.se upp igen. :)

Skriv en kommentar