Utdelningsaktier - pengar rätt ner i fickan

Någonting som har blivit väldigt populärt att investera pengar i under de senaste åren är så kallade utdelningsaktier, dvs. aktier där det underliggande företaget portionerar ut hela eller en del av sin vinst i form av utdelning till bolagets aktieägare. Man kan nästan se på aktieutdelning som en slags ränta på det kapital som man har investerat i ett bolag.

Svårt att bygga stor portfölj

När man bygger en utdelningsportfölj har man ofta som mål att i framtiden kunna leva på sina utdelningar, vad som är viktigt att komma ihåg är dock att det krävs en väldigt stor utdelningsportfölj för att det skall gå att genomföra. På en miljon investerade kronor kan man få till en utdelningsportfölj som kanske ger runt 20-30 000 kr per år, så för att komma upp i riktigt stora utdelningar måste man vara beredd på att satsa väldigt mycket pengar.

Aktiegrafer

Aktier med bra direktavkastning

Den kvot som finns mellan aktieutdelningen och aktiens kurs brukar kallas för direktavkastning, och är ett mycket viktigt nyckeltal som investerare använder sig av. Detta mått visar bolagets förmåga att faktisk betala utdelning till sina aktieägare. Men med det sagt är det inte alltid det viktigaste måttet att ett bolag har en hög direktavkastning genom sina utdelningar (high yield).

Aktier med bra tillväxt

Någonting som är väldigt intressant att kolla på är aktier som har en bra tillväxt, dvs. aktier där bolaget år efter år höjer sin årliga aktieutdelning (dividend growth), men som inte nödvändigtvis betalar ut de högsta utdelningarna.

Några populära bolag att investera i

Det finns en uppsjö med information om bolag som är bra att investera i om man är intresserad av utdelningsaktier, men några populära är t.ex. Nordea, MQ, Swedbank, H&M, Coca-Cola, Colgate-Palmolive och 3M. Annars rekommenderar vi att ni kollar in på Avanza som har en riktigt bra guide till hur man bygger en bra portfölj med utdelningsaktier, du hittar den här: Att bygga en utdelningsportfölj.

Disclaimer: vänligen gör egna efterforskningar innan ni investerar några pengar utifrån våra artiklar om olika sätt att investera pengar.


Skrivet av Stefan Johansson