Hur fungerar egentligen färger?

Varför har ytor olika färger?

Hur vi uppfattar olika föremål och ytors färger beror faktiskt på egenskaper hos det material som bygger upp föremålet eller ytan, eller närmare bestämt materialets förmåga att absorbera ljus. Med att absorbera menas att "ta upp", t.ex. om en torr disktrasa läggs över utspillt vatten, då absorberas vattnet av disktrasan. På liknande sätt absorberas vissa färger av vissa material, t.ex. en röd kaffekopp har färgen röd just därför att alla färger utom den röda färgen absorberas av föremålet, medan den röda reflekteras och "tas upp" av ögat. Jämfört med till exempel snö, som reflekterar allt ljus och därför uppfattas som vit.

Varma svarta kläder och svala vita kläder

Fenomenet att mörka kläder blir varma, medan ljusa kläder håller sig svalare, har även sin förklaring i just materials/ytors förmåga att absorbera ljus. Detta på grund av att ljus som absorberas omvandlas till värmeenergi. I t.ex. en svart tröja, där (nästan) allt ljus absorberas, omvandlas mer ljus till värme än jämfört med t.ex. en vit tröja, där (nästan) allt ljus reflekteras istället för att absorberas!

Varför är himlen blå?

När man pratar om färger och varför saker och ting har en viss färg, leds man ofta till funderingen; varför är himlen blå? Ljuset från solen består ju av alla färger, vilket borde innebära att himlen skulle vara vit, men den är ju blå, varför då? Det hela har faktiskt en relativt enkel förklaring, beroende på hur djupt man vill gräva i frågan, och den förklaringen är att det faktiskt är luften vi ser. Detta beror på att när solljuset kommer in i vår atmosfär och krockar med luftens molekyler, då är det ljuset med blå färg som sprids mest och alltså slutligen når våra ögon!

Explosion av färger

Skrivet av Stefan JohanssonKommentarer


#1   vaman   2016-11-20 16:39  
Jag har en fråga Hur får saker olika färger jag måste få ett bra svar och snabbt snälllllla

#2   Hur fungerar?   2016-11-20 20:25  
Hej! Vilken färg ett föremål har beror på hur mycket av ljuset som föremålet reflekterar och absorberar, eller egentligen vilka av ljusets våglängder som föremålet reflekterar respektive absorberar. Det är de våglängder som ett föremål reflekterar som avgör vilken färg vi uppfattar att föremålet har.

#3   hedvig   2018-11-08 16:57  
Hej!
Min lärare säger att komplementfärgen är den ända som absorberas och alla andra färgen reflekteras som sedan våra ögon tar upp. Han säger att den förklaringen ni har här med att alla färger absorberas bara är en förenkling. Vilket av dessa 2 alternativen stämmer?

#4   Hur fungerar?   2018-11-08 19:51  
Hej Hedvig!

Egentligen tror jag att det inte är någon skillnad på det din lärare säger och det vi skriver här på sidan, fast det är sant att vår text här på sidan är en förenkling. Men jag skall försöka förklara lite noggrannare.

Ljus består av elektromagnetisk strålning i en uppsättning olika våglängder, ni har säkert sett ett färgspektrum någon gång (eller en regnbåge). När en knippe med vitt ljus (ljus bestående av alla våglängder) faller på ett objekt kommer ljus med en del av våglängderna att absorberas av objektet, medan resterande del reflekteras. Ljuset med de våglängder som reflekteras av objektet är de som avgör vilken färg vi uppfattar att objektet har, t.ex. om enbart ljus från den röda delen av färgspektrumet reflekteras kommer vi att uppfatta objektet som rött.

Komplementfärgen till den färg som vi uppfattar, som består av allt reflekterat ljus, är sedan färgen hos det absorberade ljuset. Komplementfärgen är det som behövs för att göra den synliga färgen vit igen, dvs. de reflekterade våglängderna + de absorberade våglängderna = vitt ljus.

Om din lärare menade någonting annat, eller om vi har fel, kan du bara skriva igen så försöker jag korrigera eller gräva djupare. :-)

Mvh,
Stefan

#5   Hatem   2019-05-26 15:20  

Kan du hjälpa mig på att förklara på vilka hjälpmedel som finns för att vi ska kunna se effektivare?

#6   Hur fungerar?   2019-05-28 19:26  
Hej Hatem!

Jag vet inte om jag förstår din fråga riktigt, menar du hjälpmedel som t.ex. glasögon och kontaktlinser?

Mvh
Stefan

#7   Pat   2020-08-05 20:45  
Men färger finns väl inte alls egentligen? Det är bara hjärnan som omvandlar strålningen i olika våglängder som gör att vi upplever färger.

#8   Hur fungerar?   2020-08-06 10:07  
Hej Pat!

Så är det. Färg är någonting subjektivt och upplevs t.ex. olika av olika typer av djur. Men då (de flesta) människor "ser" de olika våglängderna av (synligt) ljus på samma sätt, är det ganska praktiskt att benämna t.ex. ljus med våglängd 520 till 570 nm som grönt. :)

Mvh,
Stefan

#9   Pat   2020-08-07 11:31  
Tack.

Jobbigt och tänka så. Att allt där ute saknar färg. Att det blir färg först i huvudet. Inte många har koll på det. Folk tror att det man ser, så ser det ut av sig självt. Enkelt och skönt när man tycker sig veta att det är så.

#10   Pat   2021-01-13 21:44  
"Men då (de flesta) människor "ser" de olika våglängderna av (synligt) ljus på samma sätt"

Vad har du för belägg för att vi ser ljus på samma sätt? (altså färg)

#11   Hur fungerar?   2021-01-14 11:08  
Hej Pat,

Nja, jag kanske uttryckte mig lite slarvigt. Menade inte att vi ser ljuset i samma färg, mer att vi är "överens" om vad som t.ex. är "rött" (även fast vi inte ser samma typ eller nyans av "rött", trots att vi tittar på samma sak/färg).

Läs gärna mer här t.ex.: https://www.sankterik.se/sv-se/nyheter/2015/darfor-far-samma-klanning-olika-farg

Med vänlig hälsning,
Stefan

#12   sara   2022-10-19 21:04  
hur ögat uppfattar olika färger, dvs hur kommer det sig att vi kan se att olika saker har olika färg .

#13   Hur fungerar?   2022-10-20 08:31  
Hej Sara,

Ögat uppfattar färger genom tapparna som finns i näthinnan. Det finns tre olika typer av tappar som reagerar på varsin färg (eller varsin våglängd av ljus): rött, grönt och blått. Dessa tre färger är sedan grundfärger (förkortas ofta RGB), som blandas för att bilda alla de andra färger vi kan se.

Hoppas att det besvarar din fråga!

Med vänlig hälsning,
Stefan

Skriv en kommentar