Hur vi uppfattar olika föremål och ytors färger beror faktiskt på egenskaper hos det material som bygger upp föremålet eller ytan, eller närmare bestämt materialets förmåga att absorbera ljus. Med att absorbera menas att "ta upp", t.ex. om en torr disktrasa läggs över utspillt vatten, då absorberas vattnet av disktrasan. På liknande sätt absorberas vissa färger av vissa material, t.ex. en röd kaffekopp har färgen röd just därför att alla färger utom den röda färgen absorberas av föremålet, medan den röda reflekteras och "tas upp" av ögat. Jämfört med till exempel snö, som reflekterar allt ljus och därför uppfattas som vit.
Fenomenet att mörka kläder blir varma, medan ljusa kläder håller sig svalare, har även sin förklaring i just materials/ytors förmåga att absorbera ljus. Detta på grund av att ljus som absorberas omvandlas till värmeenergi. I t.ex. en svart tröja, där (nästan) allt ljus absorberas, omvandlas mer ljus till värme än jämfört med t.ex. en vit tröja, där (nästan) allt ljus reflekteras istället för att absorberas!
När man pratar om färger och varför saker och ting har en viss färg, leds man ofta till funderingen; varför är himlen blå? Ljuset från solen består ju av alla färger, vilket borde innebära att himlen skulle vara vit, men den är ju blå, varför då? Det hela har faktiskt en relativt enkel förklaring, beroende på hur djupt man vill gräva i frågan, och den förklaringen är att det faktiskt är luften vi ser. Detta beror på att när solljuset kommer in i vår atmosfär och krockar med luftens molekyler, då är det ljuset med blå färg som sprids mest och alltså slutligen når våra ögon!
Kommentarer
Min lärare säger att komplementfärgen är den ända som absorberas och alla andra färgen reflekteras som sedan våra ögon tar upp. Han säger att den förklaringen ni har här med att alla färger absorberas bara är en förenkling. Vilket av dessa 2 alternativen stämmer?
Egentligen tror jag att det inte är någon skillnad på det din lärare säger och det vi skriver här på sidan, fast det är sant att vår text här på sidan är en förenkling. Men jag skall försöka förklara lite noggrannare.
Ljus består av elektromagnetisk strålning i en uppsättning olika våglängder, ni har säkert sett ett färgspektrum någon gång (eller en regnbåge). När en knippe med vitt ljus (ljus bestående av alla våglängder) faller på ett objekt kommer ljus med en del av våglängderna att absorberas av objektet, medan resterande del reflekteras. Ljuset med de våglängder som reflekteras av objektet är de som avgör vilken färg vi uppfattar att objektet har, t.ex. om enbart ljus från den röda delen av färgspektrumet reflekteras kommer vi att uppfatta objektet som rött.
Komplementfärgen till den färg som vi uppfattar, som består av allt reflekterat ljus, är sedan färgen hos det absorberade ljuset. Komplementfärgen är det som behövs för att göra den synliga färgen vit igen, dvs. de reflekterade våglängderna + de absorberade våglängderna = vitt ljus.
Om din lärare menade någonting annat, eller om vi har fel, kan du bara skriva igen så försöker jag korrigera eller gräva djupare. :-)
Mvh,
Stefan
Kan du hjälpa mig på att förklara på vilka hjälpmedel som finns för att vi ska kunna se effektivare?
Jag vet inte om jag förstår din fråga riktigt, menar du hjälpmedel som t.ex. glasögon och kontaktlinser?
Mvh
Stefan