Denna sida innehåller annonslänkar för Apoteket

Hur fungerar egentligen handsprit?

Handsprit och dess funktion

Handsprit är vanligt förekommande på sjukhus, restauranger och äldreboenden. Handspritens syfte är att döda bakterier och forsla bort virus. Inledningsvis undersöks vad bakterier och virus är för att sedan kommentera vad handsprit är och vetenskapen bakom den.

Handsprit och bakterier

Bakterier är levande mikroorganismer tillika prokaryota organismer. Det senare innebär att de inte har någon cellkärna som eukaryota organismer (alla däggdjur inklusive människan är eukaryota varelser vars celler har cellkärnor). I vår kropp finns bakterier överallt, faktum är att det finns skadliga och icke-skadliga bakterier. Exempelvis så har bakterier i vår tarmkanal en viktig funktion då de bryter ned fast föda för att vi ska kunna tillgodogöra oss näring.

Skadliga bakterier är bland annat stafylokocker som kan orsaka en rad sjukdomar. Bakterier dödas genom värme, det är därför man pastöriserar mjölk.

Handsprit och virus

Virus räknas inte som levande då de saknar ämnesomsättning (metabolism) som andra organismer. De kan dock föröka sig när de når värdceller i andra organismer. Virus kan inte förflytta sig för egen hand. Exempelvis så kan ett dörrhandtag vara ockuperat av virus, om en människa då tar i det och sedan pillar sig i näsan med samma hand så har viruset nått kroppen.

Virus kan inte dö men de lämnar värden när de inte behöver reproducera sig inuti kroppen längre.

Hur skall man använda handsprit?

Handsprit säljs på apotek, i vissa mataffärer och kan tillverkas för att direkt nå vården. Den handsprit som säljs för personligt bruk är på 60-80 % etanol (en form av alkohol). Etanolen löser upp bakteriers och virus fettmembran vilket innebär att de oskadliggörs. Att helt förlita sig på handsprit är dock sällan en bra idé.

Primärt så kan vissa bakterier bilda sporer som är resistenta (motståndskraftiga) mot etanol. Dessa sporer kan sedan ge upphov till resistenta bakterier. Sekundärt så fungerar handsprit dåligt på smutsiga händer. Därför ska man alltid tvätta händerna noga med varmt vatten och tvål innan handsprit appliceras. Till sist så ska handspriten gnuggas in i huden, detta är någonting som bör pågå under minst 30 sekunder och händerna skall kännas nästintill torra när du smort in dig. Många sjukhus har metallhandtag som pressar på handspritflaskans öppning, meningen är då att man ska ta sin handled och trycka ned handtaget istället för att använda en hand.

Applicering av handsprit

Handsprit kan även tillverkas hemma

Om det råder brist på handsprit kan man faktiskt även tillverka egen handsprit hemma. Det finns guider på nätet som kan vägleda en. Däremot bör man under inga omständigheter dricka denna sprit då det kan vara farligt, och bland annat ge upphov till kemisk lunginflammation. Det är även bra att vara medveten om att det aldrig finns några garantier när det kommer till handsprit som har tillverkats hemma. Detta innebär att det kan vara farligt på det sätt att man invaggas i en falsk trygghet, dvs. att man tror att den handsprit som man har tillverkat ger ett fullgott skydd när den kanske faktiskt inte gör det. Därför kan det kännas tryggt att veta att tvål och varmvatten räcker väldigt långt för hemmabruk, och att handspriten oftast mest används för att helgardera sig mot att mikroorganismerna är oskadliggjorda.

Och den handsprit man använder bör i första hand vara riktig handsprit inköpt på ett apotek. Det klassiska gamla statliga Apoteket har i princip alltid handsprit på lager och kan även enkelt ordna med hemleverans, följ denna länk för att komma direkt till kategorin handsprit.

Skriv en kommentar