Fördelar och nackdelar med kreditkort

Kreditkort är ett kort som går att använda även om man inte har pengar just nu. Man har ofta ett visst belopp beviljat av sin bank eller av kreditgivaren och man kan handla upp till det beloppet. Ett kreditkort innebär dock både fördelar och nackdelar, men vilka är de?

Fördelar med kreditkort

En stor fördel med kreditkort är att man kan handla saker även om pengarna är slut på det vanliga bankkontot. Om det är så att man råkar ut för en nödsituation, om någon transaktion dras dubbelt eller liknande, kan det vara extremt bra att ha pengar till hands någon annan stans. Ett kreditkort är också bra om till exempel bilen går sönder och man måste reparera den akut. Då kan man dela upp reparationskostnaden något.

En annan fördel med kreditkort är att det ofta är räntefritt att handla så länge det belopp man handlat för betalas tillbaka efter 30 dagar. Det betyder att man inte behöver betala något extra för att låna pengarna. Dessutom kan man med kreditkortet ofta samla olika typer av bonuspoäng som kan användas till olika saker.

Lyxiga kreditkort

Nackdelar med kreditkort

En nackdel med kreditkort är att kostnaderna kan bli rejält höga om man glömmer bort att betala en faktura. Om man inte kan betala blir det också högre kostnader och man kan riskera att drabbas av betalningsanmärkningar.

En annan nackdel med kreditkort är att man riskerar att köpa en hel del onödiga saker. Det är också lätt att man handlar mer än vad man egentligen behöver och tappar kontrollen över sin ekonomi. Beloppet man handlar för ska betalas tillbaka och det gäller att man klarar av att göra det, även om man skulle få en lägre inkomst någon månad.

Det är också bra att titta på vad det kostar att ha kreditkortet. En del kortutgivare och banker tar ut månadsavgifter och årsavgifter. Det kan vara klokt att jämföra dem, det finns många bra jämförelsetjänster för att jämföra kreditkort och se vilka fördelar och nackdelar de medför.