Fördelar och nackdelar med kreditkort

Kreditkort är ett kort som går att använda även om man inte har pengar just nu. Man har ofta ett visst belopp i kredit beviljat av sin bank eller av kreditgivaren och man kan handla upp till det beloppet.

Ett kreditkort har dock både fördelar och nackdelar, men vilka är dessa? Det ska vi ta reda på i den här artikeln där vi går till botten med allt som är bra och dåligt med ett kreditkort.

De här fördelarna har ett kreditkort

En stor fördel med kreditkort är att man kan handla saker även om pengarna är slut på det vanliga bankkontot. Om det är så att man råkar ut för en nödsituation, om någon transaktion dras dubbelt eller liknande, kan det vara extremt bra att ha pengar till hands enkelt någon annanstans utan att behöva ta ett lån.

Ett kreditkort är också bra om till exempel bilen går sönder och man måste reparera den akut. Då kan man dela upp reparationskostnaden något.

En annan fördel med kreditkort är att det ofta är räntefritt att handla så länge det belopp man handlat för betalas tillbaka efter 30 eller 45 dagar. Det betyder att man inte behöver betala något extra för att låna pengarna.

Dessutom kan man med kreditkortet ofta samla olika typer av bonuspoäng som kan användas till olika saker. På så sätt kan man indirekt få rabatt när man handlar och betalar med sitt kort.

Lyxiga kreditkort

Det finns flera kreditkort som är gratis, i alla fall gratis i den bemärkelsen att de inte har någon årsavgift eller att det kostar något att beställa hem kortet. Det är först när du använder kortet som avgifter tillkommer isåfall. Det kan röra sig om valutapåslag, kostnad för automatuttag och liknande.

Det är smart att använda sig av en jämförelsesajt som t.ex. Financer för att jämföra kreditkort först och på sätt hitta kort utan avgifter som är nischade för det du har tänkt använda kortet för (t.ex. shopping, resor eller att tanka). Du kan på så sätt spara pengar genom att du kan hitta kreditkort utan årsavgift, med låga avgifter, och med bra bonus-system kopplade till kortet.

Fördelar med kreditkort:

Se upp för dessa nackdelarna med ett kreditkort

En nackdel med kreditkort är att kostnaderna kan bli rejält höga om man glömmer bort att betala en faktura. Den effektiva räntan för ett kreditkort ligger ofta på runt 15 - 25 %.

Om man inte kan betala blir det också högre kostnader och man kan riskera att drabbas av betalningsanmärkningar.

En annan nackdel med kreditkort är att man riskerar att köpa en hel del onödiga saker. Det är också lätt att man handlar mer än vad man egentligen behöver och tappar kontrollen över sin ekonomi. Beloppet man handlar för ska betalas tillbaka och det gäller att man klarar av att göra det, även om man skulle få en lägre inkomst någon månad.

Det är också bra att titta på vad det kostar att ha kreditkortet. En del kortutgivare och banker tar ut månadsavgifter och årsavgifter. Det är viktigt att ha koll på alla avgifter innan du ansöker om ditt kreditkort.

Nackdelar med kreditkort:

Notera att de flesta nackdelarna med ett kreditkort går att undvika, betalar du månadsfakturan i tid behöver du inte betala ränta, det finns kort med inga eller låga avgifter etc.

Sammanfattning - är kreditkort bra eller dåliga?

Om ett kreditkort är bra eller dåligt för dig beror på hur din ekonomiska situation ser ut och vilka behov du har.

Vet du med dig att du har svårt att anpassa dina utgifter med dina intäkter är kanske inte kreditkort rätt för dig. Du kan då få problem att betala din månadsfaktura och behöver skulden delbetalas blir det dyrt med räntan som behöver betalas.

Om du däremot har bra koll på din ekonomi och inte något problem att betala dina räkningar kan kreditkort vara riktigt bra att ha. Detta eftersom du kan få återbäring/bonus när du använder ditt kort för att handla, tanka bilen eller köpa flygbiljetter. Det blir då i praktiken billigare än om du hade betalat kontant eller med vanligt bankkort.

Att det dessutom ingår reseförsäkring gör att det är väldigt fördelaktigt att boka sin resa med kreditkortet.