Pitbull - en omtalad hundras

Pitbull, eller Amerikansk pitbullterrier, är en hundras som har en väldigt lång och ganska brokig historia. Under början av 1800-talet började den arbetande engelska bulldoggen, så då var väldigt atletisk, att korsas med terriers. Syftet var att få fram en piggare hund att användas för främst jakt av råttor samt kamp mellan hundar, dvs. kamphundar. 🐶

Rasbeskrivning och historik

Denna engelska bulldoggen följde tidigt med engelsmän och irländare som utvandrade till alla olika hörn av det brittiska imperiet, och många av dem kom att hamna i USA där de var en viktig förutsättning för att nybyggare skulle kunna klara sig.

Även om pitbullterriern historiskt sett har använts för hundkamp i USA så är faktiskt omfattningen av detta starkt överdriven.

Pitbull började stambokföras 1898 av United Kennel Club, då de vid den tidpunkten hade ansetts utvecklats till en homogen ras. Man kallade rasen för "Amerikansk pitbullterrier (APBT)". 1909 började sedan American Dog Breeders Association att stambokföra rasen.

Atletisk och arbetsvillig hund

Den amerikanska pitbullterriern är en mellanstor atletisk hund, med kort hårlag. Den har ett öppet och tillgängligt temperament. När det kommer till vikt så finns ingen särskild sådan satt, men snittvikten för hanar är 25 kg och 20 kg för tikar. Gällande färg är den också ganska öppen, alla kombinationer är tillåtna. Nosen kan vara röd, svart eller av annan färg.

Rasen är en mycket aktiv och arbetsvillig sådan, men skärpan är normalt sett ganska låg. Kamplusten är hög. Historiskt sett har rasen använts som en allt-i-allo-hund, och det är även någonting som präglar rasen än i dag då en pitbullterrier kan användas till allt från lydnad till bruksarbete, fårvallning, agility eller weight pulling.

Bild på en amerikansk pitbull

Weight Pulling med en pitbull

Någonting som har blivit en väldigt utbredd aktivitet bland pitbull-ägare över hela världen är Weight Pulling. Många ser även Weight Pulling som ett sätt att testa hundens styrka och uthållighet under ganska enkla och organiserade former. Men med det sagt får man inte glömma att det inte bara handlar om ren råstyrka, utan det är väldigt mycket teknik inblandat i Weight Pulling när det handlar om att få så mycket kraft som möjligt i ett drag.

Få hundraser kan utmana pitbullen

Egentligen är inte pitbullterriern avsedd för denna aktivitet, men det är få hundraser i världen som kan matcha pitbullen i förhållande till dess vikt – när det gäller att dra tunga vikter. Det finns faktiskt hundar som har dragit mer än 170 gånger sin egen kroppsvikt, det är helt sjukt!

För att komma igång med Weight Pulling behöver man så klart träna sin hund, men innan dess är det klokt att analysera hundens kroppsbyggnad för att kunna utföra träningen på bästa sätt. En hund som är ganska kompakt kan t.ex. med fördel dra från ett läge något lägre än deras bakben.

Ett sätt att komma igång med att träna hunden är att fästa en kedja i selen och dra runt t.ex. ett lättare däck, för att sedan byta upp sig mot tyngre saker. Men kör inte slut på hunden, träna inte mer än 10-15 minuter per dag. Det är även viktigt att ta med hunden på avslappnande promenader och gärna hjälpa den med massage och stretching för att den skall kunna återhämta sig på bästa sätt.

Viktigt att hålla koll på hundens hälsa

Även om en pitbull är en oerhört stark hund så kan även den skadas, framför allt om man håller på med så pass krävande aktiviteter som Weight Pulling. Framför allt när oerfarna pitbull-ägare skall introducera sin pitbull till Weight Pulling så kan det leda till att hunden gör illa sig. Om man misstänker att hunden har skadat sig är det väldigt viktigt att söka upp en veterinär och låta denne ta en titt på hunden, här hittar ni en utförlig lista över alla veterinärer i Sverige.

Läs vidare om pitbullen

Läs gärna vidare om pitbull hos Wikipedia, den engelska sidan är mycket bättre än den svenska: Om pitbull på Wikipedia.


Skrivet av Stefan Johansson



Kommentarer


#1   Emil   2022-01-30 22:40  
Det finns så mycket att säga om Pitbull! Det är verkligen en omdiskuterad ras, precis som rubriken lyder. Tycker att det här artikeln gör ett bra jobb med att ge en överblick. Tack för det Stefan.

Skriv en kommentar