Hur spelar man padel?

Du har nog inte missat vilken sport som just nu är Sveriges, och världens, nu snabbast växande sport. Ja, det är padel, även kallat padeltennis. Sporten har nått upp till över 10 miljoner aktiva spelare och den siffran ökar stadigt hela tiden.

I Sverige har padel ökat ordentligt i popularitet de senaste åren och nya padelhallar bygga över hela Sverige, både på små orter och i större städer. Sporten brukar beskrivas som en blandning mellan tennis och squash. Och många tennisspelare har också börjat spela Padel.

Hur spelar man Padel och vilken utrustning behövs för att komma igång? Det reder vi ut här.

Spela Padel - hur kommer man igång?

En av de stora fördelarna med padel, och som troligen är en stor anledning till att sporten blivit så populär, är den låga tröskeln att komma igång. Padel är för alla, oavsett ålder, kön eller fysiska förutsättningar. Alla kan komma igång med att spela padel.

Padel spelas på en bana som är 10x20 meter med ett nät i mitten. Den stora skillnaden från en tennisbana förutom storleken på banan är att den är omgiven av glasväggar, som också får användas i spelet. Bollen får alltså studsa på väggen och spelas vidare.

Padel spelas normalt i dubbel, alltså i par, två mot två. Men det finns ibland också singelbanor.

Vad behöver jag för utrustning?

Padel är vid en första anblick väldigt likt tennis vad gäller utrustning och tillbehör. Grundutrustningen är ett racket och en boll. Men det finns en del skillnader som vi redogör för här nedan.

Padelracket

Ett padelracket är skapat av kompositmaterial där slagytan har hål i sig. Och skiljer sig alltså från ett tennisrack som har strängar.

Padelracket finns i tre olika former, diamantform, droppform och rund form. Alla med olika egenskaper.

Padelboll

Vad är skillnaden mellan en tennisboll och en tennisboll? Skillnaden är faktiskt väldig liten. En padelboll ska vara lite mindre och ha lite mindre studs men ska väga lika mycket.

Övrig Padelutrustning

Utöver padelracket och boll så är det inte något annat som är ett måste för att spela. Men även här finns så klart speciella kläder, väskor och skor som en del av utrustningen.

Två padelracket med de karakteristiska hålen i plattan