Investera i Bitcoin

Få har nog missat hela historien kring Bitcoin och alla turer där Bitcoin-priset åker upp och ned, och många skulle nog argumentera för att det inte är särskilt klokt att investera några pengar i Bitcoin i nuläget - vi väljer att ställa oss neutrala i frågan och vill vara tydliga med att vi absolut inte är experter på Bitcoin, så om du funderar på att investera några pengar bör du även inhämta information och råd från flera ställen än bara från oss.

Så vad är Bitcoin då?

Man skulle kunna säga att Bitcoin är flera saker, då det inte bara är en valuta som kan användas som betalningsmedel utan även ett komplett betalsystem. Det unika med Bitcoin är att det är en äkta digital valuta, som är framtagen för att kunna användas utan någon central part som kontrollerar systemet - som alla andra Fiat-valutor har, eller egentligen alla andra betalsystem utöver kryptovalutor har. Om du vill läsa mer om just hur själva Bitcoin fungerar och hur nya Bitcoin skapas så kan du läsa vidare här.

Bitcoin

Varför investera i Bitcoin?

Än så länge har varken Bitcoin eller kryptovalutor i sig blivit mainstream, och det är lite det man spekulerar i när man investerar i t.ex. Bitcoin. Man hoppas att kryptovalutor skall slå sig in i vardagslivet och bli någonting som alla använder, oavsett om man har ett stort teknikintresse eller inte - för just nu är det mest de som är intresserade av tekniken runt Bitcoin som både handlar och pratar om Bitcoin, åtminstone om man ser till vanliga småinvesterare.

Hur kan man investera i Bitcoin?

Det finns ett par olika sätt att investera i Bitcoin, exempelvis kan man köpa Bitcoin själv vid en exchange för kryptovalutor, eller så kan man köpa Bitcoin-certifikat hos exempelvis Avanza. Men det går även att ge sig på mining av Bitcoin, men för det behöver man numer investera väldigt stora pengar för att kunna generera några Bitcoin av betydelse - en investering som tar ganska lång tid att betala för sig själv.

Köpa Bitcoin vid en exchange

Det absolut enklaste sättet att köpa Bitcoin är att skapa ett konto på en exchange och sedan där köpa Bitcoin, sedan så snart man har köpt sina Bitcoin kan man direkt flytta dem till en egen mjuk- eller hårdvaruwallet. Det ställe som vi rekommenderar för att köpa Bitcoin är Coinbase, de är stora och kända och har ett högt förtroende i branschen.

Investera i Bitcoin-certifikat

Ett sätt som har blivit populärt när det kommer till ren investering i Bitcoin är att köpa Bitcoin-certifikat, exempelvis värdepapperet Bitcoin XBT som t.ex. går att köpa hos Avanza. Målsättningen med certifikatet är att följa Bitcoins prisutveckling, men det är viktigt att komma ihåg att man inte äger Bitcoin direkt när man investerar i ett sådant certifikat - utan istället exponeras man mot Bitcoin-priset och kan spekulera runt priset med hjälp av certifikatet.

Glöm inte deklarationen

Någonting som är väldigt viktigt när det kommer till Bitcoin rent allmänt och kryptovalutor i synnerhet är att inte glömma att innehavet är någonting som måste deklareras, Skatteverket har bra information om detta som du kan läsa mer om här. Men om du har väldigt mycket som måste redas ut kan det vara klokt att ta hjälp av t.ex. Koinly, som är experter på att beräkna och bestämma skatt baserad på investeringar i kryptovalutor.

Hoppas att du uppskattade vår korta intro till Bitcoin och hur man kan investera i denna kryptovaluta! 😃

Disclaimer: vänligen gör egna efterforskningar innan ni investerar några pengar utifrån våra artiklar om olika sätt att investera pengar.


Skrivet av Stefan Johansson