Hur fungerar egentligen ett strykjärn?

Ett strykjärn är en apparat som kan användas för att ta bort rynkor från kläder. Det består av en elektriskt uppvärmd metallstång med ett handtag och är konstruerat för att fungera genom att trycka den uppvärmda stången mot tyget för att släta ut veck. Strykning fungerar eftersom värme mjukar upp fibrerna i kläderna, vilket gör det lättare för dem att ligga platt. Men hur vet järnet när det ska sluta värma upp?

Termostaten är strykjärnets hjärta

Svaret ligger i termostaten, en anordning som mäter temperaturen och hjälper till att reglera den. Termostaten i ett strykjärn är vanligtvis placerad nära strykjärnets spets, där den exakt kan mäta metallplattans temperatur. När den önskade temperaturen är uppnådd, kommer termostaten att stänga av strömmen till värmeelementet och förhindrar att strykjärnet blir för varmt.

Hur vet termostaten när den ska slå på värmen? I de flesta fall använder den en bimetallisk remsa för att upptäcka temperaturen. Denna remsa är gjord av två olika metaller som expanderar i olika takt när de är uppvärmd. Den ena änden av remsan är fäst vid värmeelementet, medan den andra är fäst vid en fjäder. När remsan värms upp börjar den rulla, och när den når önskad temperatur snäpper den fast och slår på strömmen till värmeelementet.

Termostaten i ett strykjärn är vanligtvis placerad nära järnets spets, där den exakt kan mäta metallplattans temperatur. När den önskade temperaturen är uppnådd stänger termostaten av strömmen till värmeelementet och förhindrar att strykjärnet blir för varmt.

Ett strykjärn som står på en strykbräda.

Jämföra strykjärn på marknaden

Om du är intresserad av att läsa mer om strykjärn och jämföra de olika strykjärn som finns på marknaden så kan vi rekommendera att kolla in vår köpguide till strykjärn som du hittar här: köpguide till strykjärn.


Skrivet av Stefan Johansson

Skriv en kommentar