Investera i Guld

Guld brukar alltid beskrivas som en mycket säker investeringsmetod, kanske inte med den absolut bästa avkastningen men ändå så att man över tid ändå kan vara ganska säker på sina pengar. När det sedan kommer till aktiemarknaden, så även om den är ostabil brukar detta ändå inte drabba guldet - utan guld har snarare har en tendens att öka när aktiemarknaden skakar. Den senaste tidens insikter kring hur bräckligt det nuvarande finansiella systemet är har gjort att många investerare återigen har fått upp ögonen för guld, vilket har gjort att intresset rent allmänt också har ökat. Guld är ju dessutom inte bara en värdehållare, utan har även praktiskt nytta såsom det grundämne det faktiskt är.

Olika sätt att investera i Guld

Det finns ett par olika sätt att investera i guld, vi skall gå igenom några av dem här nedan - och avslutar med ett nytt och riktigt intressant sätt att investera i guld.

Köpa och sälja fysiskt guld

En mycket populär metod för att investera i guld är att helt enkelt köpa fysiskt guld och "stoppa under madrassen" hemma. Oftast brukar man då köpa guld i form av mynt (bullion) eller som tackor. Det är enkelt att köpa då man kan beställa det direkt över nätet och sedan få det levererat direkt hem till sig, det finns även handlare som kan lagra guldet åt en ifall man köper väldigt stora mängder. En populär handlare är Liberty Silver som erbjuder många olika sätt att köpa både fysiskt guld och silver. När det sedan kommer till att sälja sitt guld, när den dagen nu kommer, finns väldigt många alternativ. Det enklaste och säkraste är kanske att leta upp närmsta lokala guldhandlare dit man kan sälja sitt guld, här finns listor över guldhandlare i alla städer i Sverige. Man kan även sälja till högstbjudande på t.ex. Tradera eller genom ett så kallat guldbrev där man får skicka iväg sitt guld med hjälp av ett förfrankerat kuvert.

En trave med Philharmoniker-guldmynt

Philharmoniker-guldmynt, ett välkänt investeringsmynt av guld

Investera i guld genom certifikat

Ett annat sätt att investera i guld är att göra det genom ceritifkat som är exponerade mot guldpriset, det är ett mycket säkert sätt att investera i guld då man inte behöver hantera några mängder med fysiskt guld och det är väldigt enkelt att handla. Nackdelen är dock att man inte själv äger något fysiskt guld, utan bara utnyttjar finansiella intrument för att exponeras mot guldpriset. Läs gärna mer om att investera i guld genom certifikat hos Avanza.

Investera i guld genom kryptovalutor

Ett nytt och väldigt intressant sätt att investera i guld har öppnats genom den senaste vågen av kryptovalutor, som startades i och med att Bitcoin såg dagens ljus för ett par år sedan, är att exponera sig mot guldpriset genom en kryptovaluta knuten till guldet som valuta. Kryptovalutan PAX Gold (PAXG) från Paxos är någonting så unikt som en kryptovaluta vars kurs är helt bunden till guldpriset, man har åstadkommit detta genom att låta varje token av PAXG vara uppbackad av 1 oz fysiskt guld som förvaras i ett bankvalv. Detta innebär att om man äger t.ex. 10 PAXG tokens, då äger man verkligen också 10 oz fysiskt guld - som förvaras i ett bankvalv i London.

Disclaimer: vänligen gör egna efterforskningar innan ni investerar några pengar utifrån våra artiklar om olika sätt att investera pengar.


Skrivet av Stefan Johansson