Hur fungerar egentligen burpees?

Burpees, den ultimata övningen!

Burpees, den fantastiskt hemska kroppsviktsövningen, som alla som kommit i kontakt med den har inlett någon slags hat-kärlek-relation till. Oavsett om det gäller styrka, snabbhet, uthållighet, smidighet eller helt enkelt ett starkare psyke, så har du någonting att vinna med att på ett eller annat sätt göra massvis med burpees!

Men, vad är egentligen burpees för någonting då? Jo! Burpees är en helkroppsövning som utmanar inte bara musklerna och flåset, utan även psyket! Detta trots att burpees i sin rena form faktiskt utförs helt utan att förflytta sig till någon annan plats! Burpees som övning har fått ett uppsving på senare år i och med CrossFit-trenden, men burpees har faktiskt anor ända tillbaka till 1930-talet. När Burpees "uppfanns" av Royal H. Burpee användes övningen för att på ett enkelt sätt testa och bedöma hur pass vältränad en person är, testet kallades The Burpee Test. Det som sedan gjorde burpees till en populär mainstream-övning var när USA:s militär började använda den för att bedöma fysiken hos nya rekryter under Andra världskriget.

Hur gör man korrekta burpees?

Som det ser ut nu är det CrossFit-trenden som återigen har sparkat igång intresset för den allsidiga övningen burpees, men om man skall vara krass så gör CrossFit-utövarna faktiskt fel. Inom CrossFit är det vanligt att man när man går ner till marken antingen slänger sig platt ned på magen eller gör en armhävning, men sett till burpees ursprung så är det felaktigt och bör snarare ses som en variant av burpees. Det korrekta sättet att utföra en burpee kan ses till höger, klicka på bilden för att se en animation av en närmast felfri burpee.

Animerad burpees-instruktion

Se bilden ovan för att se en animation över
hur man gör en "riktig" burpee

© Tumblr/Standardmoves

The Burpee Test

Burpees är ett utomordentligt sätt att testa inte bara sin fysik och sin uthållighet, utan även sin vilja. Om du vill göra ett snabbtest för att se hur du skulle platsa bland de amerikanska soldaterna under Andra världskrigen kan du göra The Burpee Test. Det här testet är verkligen ett snabbt test, det handlar helt om att göra så många burpees som möjligt på 20 sekunder. Under detta test gäller det att göra "riktiga" burpees, alltså varken "sprawl"-metoden eller burpees med en armhävning är giltiga. Följande resultat indikerar din fitness-nivå:

  • 8 burpees eller färre: Dåligt..
  • 10-11 burpees: Okej
  • 12 burpees: Bra
  • 13 burpees eller fler: Utmärkt!

The Burpee Test skapades av mannen bakom övningen burpees, Royal H. Burpee, och finns med i hans bok Seven Quickly Administered Tests of Physical Activity från 1930-talet. De test som finns med i den boken, och framför allt då The Burpee Test, användes av USA:s militär för att bedöma lämpligheten hos nya rekryter under Andra världskriget. Soldater ansågs redo för kriget då dem kunde göra 40-50 st burpees i jämn takt.

Andra varianter av burpees

Även om det ovan illustrerade är det korrekta sättet att göra burpees så betyder ju det självklart inte att det är det enda sättet, vilket man självklart blir varse om ifall man kliver in i en CrossFit-box och kollar på ett pass. Detta leder oss givet till några av de vanligaste varianterna av den utomordentliga övningen burpees!

CrossFit-burpees

CrossFit-burpees, även kallat sprawl-burpees, innebär att man kastar sig platt ned på mage i det läget då man egentligen skall inta plank-positionen. Sprawl-metoden används av CrossFit-utövare som ett sätt att snabba upp övningen, eftersom deras pass ofta går ut på att göra något så många gånger som möjligt på så kort tid som möjligt.

Push up-burpees

Push up-burpees används ofta också inom CrossFit, och främst då man vill göra burpees på ett striktare och mer krävande sätt än med den enklare sprawl-metoden. Push up-burpees innebär att man efter att man intagit plank-positionen gör en armhävning

Box jump-burpees

Box jump-burpees skiljer sig från vanliga burpees genom att man istället för att göra ett upphopp i slutet av övningen gör ett box jump, alltså hoppar upp på en låda.

Pull up-burpees

Pull up-burpees skiljer sig från vanliga burpees genom att man utför övningen under en pull up-stång, och under upphoppet i slutet av övningen fattar man stången och utför en pull up.

Några ord om Royal H. Burpee

Royal H. Burpee var en amerikansk fysiolog som föddes 1898 och dog 1987, 89 år gammal. Under 1930-talet konstruerade Royal H. Burpee olika test för att kunna mäta den fysiska förmågan människor, dessa test använde en ny övning som Royal H. Burpee hade hittat på och som senare fick namnet "burpee". De test som Royal H. Burpee skapade användes under slutet av 1930-talet och framåt för att bedöma fysiken och uthålligheten hos nya rekryter under Andra världskriget. Royal H. Burpee var själv veteran från Första världskriget, varpå han visste vad som krävdes rent fysiskt och uthållighetsmässigt av de soldater som skulle delta i Andra världskriget.

Skriv en kommentar