Hur fungerar?/ Varför?/Varför har vi kung i Sverige?

Varför har vi kung i Sverige? 🇸🇪

Här nedan ger vi dig ett svar på frågan varför har vi kung i sverige?

De flesta är ju medvetna om att Sveriges kung egentligen inte har någon direkt makt, utan att den verkställande makten i Sverige är någonting som regeringen har. Men faktum är att kungen rent formellt sett hade maktbefogenheter ända fram till så sent som 1975, vilket var då den nya regeringsformen trädde i kraft. Med denna regeringsform blev kungens roll i Sverige rent ceremoniell och representativ.

Den svenska kungatronen har sedan 1544 varit av arvsmässig typ, vilket innebär att tronen har har gått i arv från kung till kung. Fram till den senaste successionsordningen gällde att endast manliga ättlingar kunde ärva tronen, men sedan 1980 då successionsordningen lydelse ändrades kan tronen ärvas av såväl kvinnliga som manliga ättlingar.

I nuläget är Carl XVI Gustaf kung i Sverige, han tillträdde den 15 september 1973. Näst på tur är Kronprinsessan Victoria. Om du vill läsa mer om kungafamiljen kan vi rekommendera Kungahuset.se som har riktigt bra information om kungafamiljen, likaså finns deras Officiella Instagramkonto som också är riktigt bra och har många fina bilder på kungafamiljen.

Texten uppdaterades 2022-08-09


Kommentarer


#1   lasse skoog   2021-01-13 18:57  
Tänk vad mycket vi kunde göra utan kung. Vård, omsorg, skola skulle bli betydligt bättre. Ta bort han och hela kungafamiljen, varför slänga miljontals kronor ?

Skriv en kommentar