Hur fungerar?/ Varför?/Varför kallas en del mat för skräpmat?

Varför kallas en del mat för skräpmat? 🍟

Här nedan ger vi dig ett svar på frågan varför kallas en del mat för skräpmat?

Många kalorier men få näringsämnen

Har du hört uttrycket skräpmat och funderat på varför man säger så? Vad är egentligen skräpmat? Vanligtvis är ju skräp någonting som man brukar kasta bort, inte någonting man behöver. Så varför äter man då skräpmat?

Skräpmat brukar kallas skräpmat därför att denna typ av mat ofta innehåller väldigt många kalorier, men väldigt få av de näringsämnen som vår kropp behöver för att växa och må bra. Ofta innehåller skräpmat massvis med fett och socker, och att enbart äta denna typ av matvaror leder med tiden till en mängd olika hälsoproblem såsom övervikt, högt blodtryck, karies och andra hemskheter.

Exempel på skräpmat

Exempel på skräpmat är snabbmat såsom pizza och pommes frites, eller sötsaker såsom godis, glass och framför allt sockrad läsk. Men det finns så klart varianter av den vanliga skräpmaten som är mindre dålig, t.ex. finns sockerfri läsk och glass med mindre fett och socker, eller snabbmat som är tillagad med bättre råvaror än vad man brukar få när man köper billig snabbmat.

Men får man aldrig äta godis?

Jodå, såklart är det okej att äta godis och glass ibland. Så länge man äter då och då är det ingen fara, det är när man äter alldeles för ofta och alldeles för mycket som kroppen kan ta skada. Om man ser till att äta bra och nyttig mat för det mesta är det helt okej att ha lite fredagsmys eller äta lördagsgodis!

Texten uppdaterades 2020-06-17

Skriv en kommentar