Hur fungerar?/Köpguide/Bästa fuktmätaren

Bästa fuktmätaren 2024

En fuktmätare är någonting som kan användas för att t.ex. kontrollera om det finns fukt någonstans i hemmet. Oftast används fuktmätare av fackmän som arbetar med t.ex. renovering av badrum, kontroll av våtutrymmen, besiktning av fastigheter och så vidare. Men en fuktmätare kan även vara oumbärlig för privatpersoner, exempelvis när man vill renovera eller om man vill kontrollera om det finns fukt någonstans. Fuktmätare är även användbara om man har en husvagn eller husbil och behöver kontrollera fukthalter.

Utbudet av fuktmätare är stort

Problemet är att det inte är det enklaste att välja en fuktmätare, detta då det finns oerhört många olika modeller på marknaden. Det finns dessutom mängder med olika funktioner som de olika fuktmätarna kan ha, och givetvis också fler olika prisklasser från ett par hundralappar upp till tiotusentals kronor. Eftersom hoppet är stort mellan de enklare modellerna och de mer avancerade modellerna är det svårt att ge ett konkret tips över vilken som är bäst för just dig, det handlar mer om att göra research och försöka hitta den som passar bäst för just det ändamålet den skall användas. Det är därför viktigt att jämföra flera olika alternativ, samt läsa på om de olika modellerna man väljer mellan. Vi har valt att gå igenom och skriva om fem fuktmätare av hög kvalité, i prisklasser från 500 kronor upp till ungefär 8 000 kronor.

Saker att ha i åtanke vid val av fuktmätare

En sak man måste ha i åtanke när man skall köpa en fuktmätare är att fundera kring vilka material man vill mäta fukten i. Oftast handlar det om trä och andra byggnadsmaterial, och då är det viktigt att se till att fuktmätare klarar av att mäta fukten i just de material man vill göra mätningar på. Sedan är det också viktigt att fundera kring ifall man behöver möjlighet till icke-invasiv mätning, dvs. att man inte lämnar några spår efter sig i det material som man vill mäta fukthalten i.

Innehållsförteckning test av fuktmätare

ProduktPris (ca.)
Extech MO55625 kr
FLIR MR592 620 kr
FLIR MR1607 650 kr
Protimeter Mini2 850 kr
Protimeter SurveyMaster II7 050 kr

Extech MO55 fuktmätarei samarbete med PriceRunner

Extech MO55 är en mycket kompetent fuktmätare, trots sitt ringa pris jämfört med konkurrenterna. Den kan utföra snabba fuktmätningar i både trä och andra byggmaterial såsom väggskivor, kartong, gips, betong och murbruk. Den är således mycket flexibel trots den lite lägre prisklassen. Mätningar kan dessutom göra icke-invasivt, dvs. man kan välja om man vill mäta med stift eller utan stift (mäter till ca. 25 mm djup utan stift).

Utöver att visa ett rent mätvärde finns även displayikoner som visar fuktnivåerna relativt det som mäts enligt låg, medel eller hög fukt. Det finns även en ljudvarning, som har en tonfrekvens som stiger i takt med att fuktnivån ökar under mätning.

Levereras tillsammans med ett skyddslock samt ett 9V batteri.

Bästa priset just nu på Extech MO55 fuktmätare


FLIR MR59 fuktmätarei samarbete med PriceRunner

FLIR MR59 är en prisvärd fuktmätare i mellanklass, men som ändå är oerhört kompetent. Den kan användas för att upptäcka fukt så djupt ner som 10 centimeter. Mätningen utförs genom en kulprob som inte lämnar några märken efter sig på det material man vill mäta fukten i.

En annan oerhörd fördel med denna fuktmätare är att den även kan leverera sitt mätresultat via Bluetooth till en app som tillhandahålls av FLIR. Den är försedd med en stor bakgrundsbelyst skärm, vilket underlättar arbete under dåliga ljusförhållanden. Levereras tillsammans med en förvaringsväska samt ett 9V alkaliskt batteri.

Bästa priset just nu på FLIR MR59 fuktmätare


FLIR MR160 fuktmätarei samarbete med PriceRunner

FLIR MR160 är en av de absolut bästa fuktmätarna på marknaden. I den sanna andan hos FLIR (som har gjort sig kända för sina värmekameror) har FLIR MR160 en displey. På denna display presenterar MR160 en värmebildsvisning, vilket kan visa temperaturavvikelser i omgivningen direkt på skärmen. Med hjälp av dessa temperaturavvikelser, som visas direkt på skärmen, ges man möjlighet att upptäcka fuktskador i tid. Man kan även spara värmebilder för att kunna rapportera och utföra efteranalys efter utförd kontroll.

FLIR MR160 har även en teknik inbyggd som kallas Infrared Guided Measurement (IGM), vilket hjälper till att snabbt söka efter och hitta fuktproblem genom en visuell guidning, till den plats där det finns ett förmodat fuktproblem. Själva fuktmätningen görs genom att lägga baksidan av instrumentet (där det finns en utbuktning) mot det underlag där man vill indikera och söka efter fukt.

Fuktmätaren kan användas nästan var som helst, gipsväggar, kakel, mattor i våtrum är några exempel på användningsområden. Det finns även en extern fuktgivare som kan användas för att mäta fukt i mjuka material såsom trä.

Bästa priset just nu på FLIR MR160 fuktmätare


Protimeter Mini fuktmätarei samarbete med PriceRunner

Protimeter Mini är en mycket smidig fuktmätare, som samtidigt är väldigt pålitlig och av mycket hög kvalitet. Tack vare sin låga vikt och kompakta utformning är den mycket enkel att använda, även om det utrymme som skall kontrolleras är trångt och svåråtkomligt.

Mätningen utförs genom att man för mätspetsarna in i det material man vill mäta fukten i, de är vassa och enkla att föra in i materialet (och lämnar knappt några spår efter sig efter utförd mätning). Protimeter Mini kan användas till att mäta fukten i många material: trä, gips, masonit, plywood och så vidare. Vid mätning i andra material än trä visas ett värde för fukten, medan den vid mätning i trä visar en fuktkvot i procent. Den indikerar även om det finns risk för mögeltillväxt, genom en indikatordiod i grönt, rött och gult.

Bästa priset just nu på Protimeter Mini fuktmätare


Protimeter SurveyMaster IIi samarbete med PriceRunner

Protimeter SurveyMaster II är också en av de absolut bästa fuktmätarna på marknaden. Den är uppföljaren till den tidigare toppmodellen Protimeter SurveyMaster (därav II:an), och har givits en helt ny design tillsammans med en bakgrundsbelyst LCD-skärm. Den har även fått ett mer användarvänligt grepp jämfört med föregångaren, och ett bättre användargränssnitt där resultat efter fuktmätningar syns mycket tydligare än förr.

Man kan säga att Protimeter SurveyMaster II i princip innehåller två fuktmätare, dels mätaren hos Protimeter Mini med sina mätspetsar för mjuka material, men även den från Protimeter Aquant II som ger möjlighet till icke-invasiv mätning i alla byggnadsmaterial (dvs. den lämnar inga märken efter sig). Resultat av fuktmätningar levereras både genom LCD-displayen som visar fuktkvoten och genom särskilda LED-lampor som ger en snabb avläsning av fuktförhållandet genom att indikera med gröt, rött eller gult.

Bästa priset just nu på Protimeter SurveyMaster II fuktmätare