Hur fungerar?/Köpguide/Bästa klyvyxan

Bästa klyvyxan 2024

En klyvyxa är det perfekta verktyget för att klyva ved, men den har också många andra användningsområden. Den är lätt och tillräckligt vass för att skära igenom allt i sin väg, vilket gör den perfekt för campingresor eller helt enkelt som ett nödverktyg.

Om du funderar på att köpa en klyvyxa är här några saker du bör veta innan du köper en:

  1. Låt dig inte luras av de billiga yxorna som kostar någon hundralapp - de kan vid första anblicken verka som ett fynd, men de kan snabbt bli värdelösa om de inte tas om hand på rätt sätt.
  2. Se till att bladet på din klyvningsyxa är tillverkat av hård och hållbar metall.
  3. Överväg att även köpa en slipsten som du kan använda för att slipa din klyvyxa.

Klyvyxor som vi har kollat på för vår köpguide


Fiskars M X17 Klyvyxai samarbete med PriceRunner

Fiskars M X17 är en utmärkt klyvxa för både erfarna och nybörjare. Yxhuvudet är stabilt byggt och gjort i rostfri stål. Yxan är tillräckligt lätt för att användas hela dagen, men ändå tillräckligt tung för att klyva de tuffaste stockarna! Den är dessutom prissatt så att nästan alla har råd med den! M står för medium och yxan är perfekt för klyvning av mellanstora stockar (Ø20 cm). Vikten på yxan är ca. 1,5 kg.

Bästa priset just nu på Fiskars M X17


Fiskars L X21 Klyvyxai samarbete med PriceRunner

Det här är en av de bästa klyvyxorna vi har använt! Bladet är otroligt vasst och hållbart och handtaget har ett mycket bra grepp. Kan verkligen rekommendera den här klyvyxan till alla som letar efter ett kvalitetsverktyg. L står för large och yxan är perfekt för klyvning av mellanstora till stora stockar (Ø20-30 cm). Vikten på yxan är ca. 1,6 kg.

Bästa priset just nu på Fiskars L X21


Fiskars XL X25 Klyvyxai samarbete med PriceRunner

Fiskars XL X25 klyvyxa har verkligen den perfekta storleken och vikten för att klyva ved, och det vassa bladet gör det lätt att skära igenom vad den än behöver ta sig igenom. Den här yxan är också perfekt för campingresor eller som ett nödverktyg. Den kan verkligen rekommenderas! XL står för extra large och yxan är perfekt för klyvning av stora och kraftiga stockar (>Ø30 cm). Vikten på yxan är ca. 2,4 kg.

Bästa priset just nu på Fiskars XL X25


Hultafors Hult 1.5 Klyvyxai samarbete med PriceRunner

Denna klyvyxa tillverkad av Hultafors är av hög kvalitet. Den klyver det mesta du kan tänka dig, och har ett väldigt fint slipat blad. Detta gör den till en mycket potent klyvyxa. Jag rekommenderar varmt denna produkt för alla som behöver en klyvyxa av god kvalitet!

Bästa priset just nu på Hultafors Hult 1.5


Hultafors KLY 7-1.5 RA Klyvyxai samarbete med PriceRunner

Den här yxan är otroligt vass och lätt, vilket gör den perfekt för att klyva ved. Den har också den perfekta storleken, den är inte för stor och inte för liten. Denna yxa rekommenderas varmt till alla som letar efter en bra klyvningsyxa.

Bästa priset just nu på Hultafors KLY 7-1.5 RA


Några saker att tänka på när du skall köpa en klyvyxa

Yxskaft är vanligtvis tillverkade av trä, metall eller plast, vilket leder till att man ställs inför avvägningar gällande yxans tyngd samt hållbarhet. Generellt sett är ett trähandtag oftast det bästa alternativet.

Det kan också vara klokt att välja en yxa med rätt viktfördelning som passar dina behov, samt även se till så att handtagslängden är passande. Den bör vara minst lika lång som ditt armspann så att du inte behöver sträcka dig för långt när du svingar.

Hur bör jag underhålla min yxa?

För att hålla din yxa i gott skick rekommenderar vi att du använder ett lätt lager olja efter användning så att du kan förhindra korrosion och rost.

Vi rekommenderar dock inte att du sätter en oljad yxa i en slida, eftersom detta kan orsaka fläckar på metallen och lädret. Vi rekommenderar också att du rengör din yxa efter användning innan du applicerar några oljor, för att avlägsna smuts eller skräp som kan ha samlats upp under användningen.

Olika typer av yxor

Det finns många olika typer av yxor, och alla är utformade för ett specifikt yrke. En fällyxa är till exempel perfekt för att hugga ner träd, medan en snickaröxa är idealisk för att skära trä. Det finns också specialyxor som är utformade för särskilda ändamål, till exempel en fiskskalare eller en häcksax. Sedan finns så klart även klyvyxor, som är särskilt utformade för att klyva t.ex. ved.