Hur fungerar?/Köpguide/Bästa lödkolven

Bästa lödkolven 2024

Här nedan hittar du en guide till den bästa lödkolven 2024. Vi har valt att kolla på några av de populäraste och mest prisvärda lödkolvarna, och kan garantera dig att du kommer att hitta en lämplig lödkolv oavsett om du är en hemmafixare eller ett proffs.

Vad är en lödkolv

En lödkolv är ett verktyg som används för att sammanfoga små metalldelar. Ofta handlar det om att fästa elektroniska komponenter på kretskort, men även guld- och silversmeder använder lödkolvar för att sammanfoga små metalldelar eller för att laga mindre metallföremål. Inom rörmokeriet använder man ibland även lödkolvar för att sammanfoga delar av rör.

Hur fungerar en lödkolv

En lödkolv består vanligen av ett handtag med ett påkopplat värmeelement, som har en tillhörande lödspets. Oftast är värmeelementet elektriskt, men det finns även element som drivs av gas och har en liten gasbrännare inbyggd i sig. Lödspetsen varierar i storlek beroende på vilken lödkolv det är frågan om och vad som behöver lödas, dvs. användningsområdet styr storleken på lödspetsen. Den kan variera från mikrometer (dvs. delar av en millimeter) upp till att vara centimetertjock. På en del lödkolvar kan man byta ut spetsen, och på så vis göra att den får ett bredare användningsområde.

Lödstationen och andra tillbehör

Många lödkolvar har även en tillhörande lödstation, där lödkolven placeras när den inte används. Denna lödstation är ofta försedd med en inbyggd termostat, vilket gör att man kan hålla koll på temperaturen i lödspetsen. I vissa material eller komponenter som är särskilt värmekänsliga, t.ex. i elektroniska kretsar, är det väldigt viktigt att ha kontroll över lödspetsens temperatur. Andra tillbehör som brukar används med lödkolven är ett lödkolvsställ (om den inte har en lödstation) samt en rengöringssvamp för att hålla lödspetsen fri från metallrester.

Innehållsförteckning test av lödkolvar

ProduktPris (ca.)BetygOmdöme
✅ Weller WE 1010 lödstation 70 W2 000 kr5/5Bäst i test
Milwaukee M12 SI-201C1 500 kr4/5Bärbar proffskolv
Basetech JLT-13 lödstation 40 W150 kr3/5Budgetvalet

Weller WE 1010 Lödstation 70 Wi samarbete med PriceRunner

Weller WE 1010 Lödstation 70 W är en lödstation för proffs, och även vårt Bäst i test-alternativ. Lödkolven kommer komplett med en lödstation som har en digital inställning av lödtemperatur, temperaturen i sig har sedan en precision på ± 5 °C. Man behöver inget verktyg för att byta ut lödspetsen (ET-serien), och lödkolven (modell WEP 70) i sig är ergonomiskt utformad för att göra användningen så bekvämt som möjligt. Lödstationen drivs direkt från vägguttaget och levereras tillsammans med både lödspetshållare och rengöringssvamp. En bonus är att lödstationen är ESD-säker och för ökad säkerhet används en silikonkabel som är värmebeständig.

Information om Weller WE 1010

 • Starttid: ca. 28 sekunder
 • Temperaturområde: 100-450 °C
 • ESD-säker
 • Uteffekt: 70 W
 • Drivs med: 230 V
 • Storlek: 150 x 120 x 98 mm
 • Vikt: ca. 2 kg
 • Garanti: 1 år
 • Produktkod EAN: 4003019439973

Bästa priset just nu på Weller WE 1010 Lödstation 70 W

Källa: Officiell produktsida hos Weller Tools

Milwaukee M12 SI-201Ci samarbete med PriceRunner

Milwaukee M12 SI-201C är en väldigt kompetent batteridriven lödkolv till ett förhållandevis lågt pris, som passar bra både till proffset och hobbylödaren. Den är mycket flexibel att använda tack vare sina tre låsbara lägen, samt det faktum att den är sladdlös. Man behöver inget verktyg för att byta ut lödspetsen, och innehåller en temperaturövervakning för att kunna behålla värmen även under hårdare ansträngningar. Den är också försedd med en stark LED-lampa för att hjälpa till vid lödning under mörkare förhållanden. Likaså finns en röd/grön LED-indikator som anger statusen för lödkolven, t.ex. om den lyser grönt innebär det att lödkolven är uppvärmd och klar för användning, samt om den är röd innebär det att den är avstängd men fortfarande varm.

Men en av de största fördelarna med denna lödkolv är att den är batteridriven, och fungerar bra med alla Milwaukees 12V batterier. I paketet medföljer även ett 2,0 Ah batteri, en laddar samt en riktigt smidig förvaringsväska.

Information om Milwaukee M12 SI-201C

 • Arbetslägen: 0°/45°/90°
 • Starttid: 20-30 sekunder
 • Temperaturområde: upp till 400 °C
 • Uteffekt: 90 W
 • Drivs med: 12 V batteri (följer med)
 • Vikt: 0,5 kg (med batteri)
 • Garanti: 3 år (om den registreras hos Milwaukee)
 • Produktkod EAN: 4058546029333

Bästa priset just nu på Milwaukee M12 SI-201C

Källa: Officiell produktsida hos Milwaukee Tools

Basetech JLT-13 lödstation 40 Wi samarbete med PriceRunner

Basetech JLT-13 lödstation 40 W är en lödstation för den som söker någonting lite mer traditionellt, men som ändå har många och användbara funktioner. I våra ögon är det ett helt okej budgetalternativ, som med fördel kan användas av de flesta som behöver en lödkolv för hemmabruk. Lödstationen inkluderar ett ställ för lödkolven samt en rengöringssvamp. Temperaturen kan ställas steglöst med hjälp av ett analogt vred, och opererar mellan 150 till 420 °C. Lödkolven har ett keramiskt värmeelement vilket gör att uppvärmningen blir mycket snabb. Det följer med en lödspets av standardstorlek, men det kan vara lite svårt att få tag på andra storlekar som passar.

Dibotech Analog lödstation

 • Temperaturområde: 150-420 °C
 • Uteffekt: 40 W
 • Drivs med: 230 V
 • Storlek: 143 x 115 x 89 mm
 • Vikt: ca. 2 kg

Bästa priset just nu på Basetech JLT-13