Hur fungerar?/Köpguide/Bästa överspänningsskyddet

Bästa överspänningsskyddet 2024

Här nedan hittar du en guide till bästa överspänningsskydd, någonting som ibland även kallas åskskydd eller blixtskydd. Med ett överspänningsskydd menar man en enhet som kopplas mellan ett vägg-/grenuttag och en elektrisk utrustning, såsom en dator eller en TV. Syftet med överspänningsskyddet är att det skall skydda utrustningen mot plötsliga spänningstoppar i elnätet, orsakade av t.ex. åskoväder, blixtnedslag eller andra fenomen som kan skapa dessa oväntade spänningstoppar.

Hur fungerar ett överspänningsskydd?

En transient (överspänning) i ett elnät är en plötslig spänningstopp som är extremt hög, men samtidigt även extremt kortvarig. Generellt sett definieras en transient som en spänningstopp på minst 1000 V (volt) och som pågår i 1-30 ms (millisekunder). Transienter kan orsakas av många saker, men oftast är det sådana orsakade av ett blixtnedslag i åskväder man talar om. Dessa transienter är alldeles för snabba för att fångas upp av en säkring eller en jordfelsbrytare, vilket är anledningen till varför man behöver ett överspänningsskydd. Om en sådan spänningstopp tillåts vandra till elektrisk utrustning i hemmet kan denna drabbas av väldigt allvarliga elektriska skador. För att skydda sin utrustning mot detta kan man använda ett överspänningsskydd, detta absorberar då den plötsliga spänningstoppen och skickar den vidare till jord.

Portabelt eller fast överspänningsskydd

Det finns också överspänningsskydd för fast montering i t.ex. en elcentral, men för det mesta när man talar om överspänningsskydd menar man portabla överspänningsskydd som används direkt i vägguttaget. Värt att nämna är dock att fast monterade överspänningsskydd generellt sett ger ett bättre skydd än portabla. Men portabla överskänningsskydd ger givetvis också ett mycket bra skydd, och är ofta mycket enklare att handskas med. För att installera och montera ett fast överspänningsskydd är det också nödvändigt att ta kontakt med och konsultera en certifierad elektriker.

Recensioner av överspänningsskydd

Här nedan hittar du en guide över några mycket populära och prisvärda överspänningsskydd, samtliga finns tillgängliga att köpa direkt över disk i välsorterade butiker som säljer tillbehör för hemelektronik.

Vår favorit är APC Essential SurgeArrest överspänningsskydd med USB-uttag då den även inkluderar ett USB-uttag, men varianten utan USB är också riktigt trevlig då den har det viktigaste. Likaså är den större varianten med 5-vägs grenuttag riktigt trevlig och något vi kan rekommendera.

Recension APC Essential SurgeArrest överspänningsskydd med 5-vägs grenuttag

APC Essential SurgeArrest med 5-vägs grenuttag är ett jordat överspänningsskydd är en förlängning på APC Essential SurgeArrest. De enda skillnaderna mellan de båda är i princip att detta överspänningsskydd har fem anslutningsmöjligheter, men har en något lägre maxbelastning. Som sitt mindre syskon är det ett jordat överspänningsskydd med väldigt snabb responstid, som skyddar mot spänningstoppar på elnätet till följd av t.ex. åska och blixtnedslag. Den har också en återställningsbar brytare för enkel återställning efter överbelastning, dvs. ingen säkring behöver bytas ut. Det finns även utöver överbelastningsskyddet en lysdiod som varnar om den har kunnat hitta några kabelproblem i det kopplade vägguttaget.

Som på den mindre versionen har även APC 5-vägs grenuttag med överspänningsskydd en failsafe-funktion inbyggd, som gör att om det skulle finnas något fel som gör att överspänningsskyddet inte kan ge ett 100 %-igt skydd - då släpper den inte igenom någon ström till de kopplade enheterna. När skyddet är skadat efter en överbelastning och inte kan ge ett 100 %-igt skydd så får man även information om detta, finns det garanti kvar så byter APC givetvis även ut den skadade enheten helt gratis.

Data om enheten

Fördelar och nackdelar

Bästa priset just nu på APC 5-vägs grenuttag med överspänningsskydd

Källa: APC Essential SurgeArrest 5-vägs grenuttag (PM5-GR)

Recension APC Essential SurgeArrest överspänningsskydd med USB-uttag

APC Essential SurgeArrest med USB-uttag är ett jordat överspänningsskydd som är snarlikt sitt billigare syskon APC Essential SurgeArrest. Den enda skillnaderna mellan de båda är i princip att detta överspänningsskydd även har två USB-uttag. Precis som sitt syskon är det ett jordat överspänningsskydd med en extremt snabb responstid, som skyddar mot spänningstoppar på elnätet som kan uppstå vid exempelvis åska och blixtnedslag. Den har som den enklare varianten också en återställningsbar brytare för enkel återställning efter en överbelastning, dvs. man behöver inte byta ut någon säkring. Även denna modell har ett överbelastningsskydd i form av en lysdiod som varnar om enheten har kunnat hitta några kabelproblem i det vägguttag den sitter kopplad till.

Som på den billigare versionen har även APC Essential SurgeArrest USB-uttag en inbyggd failsafe-funktion. Denna funktion gör att om det skulle finnas något fel som gör att överspänningsskyddet inte kan garantera ett 100 %-igt skydd, då släpper den heller inte igenom någon ström till den enhet som finns inkopplad. När skyddet har blivit skadat, efter t.ex. en överbelastning, och inte längre kan ge ett 100 %-igt skydd så får man även information om detta, och finns det garanti kvar så byter APC ut den skadade enheten helt gratis.

Det bonus man får av denna modell är två USB-uttag som tillsammans ger upp till 5 V (2,4 A), och kan användas för att ladda t.ex. sin mobiltelefon och därmed även skydda den från överspänningar till följd av t.ex. blixten eller åska. Om man verkligen har behov av dessa USB-uttag kan det vara värt att skaffa just detta överspänningsskydd, annars känns det som att prisskillnaden mot den utan USB-uttag är lite väl saftig.

Data om enheten

Fördelar och nackdelar

Bästa priset just nu på APC 5-vägs grenuttag med överspänningsskydd

Källa: APC Essential SurgeArrest med USB-uttag (PM1WU2-GR)

Recension APC Essential SurgeArrest överspänningsskydd

APC Essential SurgeArrest är ett jordat överspänningsskydd med extremt snabb responstid som skyddar mot spänningstoppar på elnätet, såsom vid åska och blixtnedslag. Den har en återställningsbar brytare som kan användas för enkel återställning av enheten efter en överbelastning, man behöver inte byta ut någon säkring. Utöver överbelastningsskyddet finns även en lysdiod som kan varna om den har kunnat detektera kabelproblem i det vägguttag som den är kopplad till.

En annan riktigt bra funktion är att APC Essential SurgeArrest till skillnad från många andra överspänningsskydd finns en failsafe-funktion inbyggd, som gör att om det finns något fel som gör att enheten inte kan ge ett 100 %-igt skydd så släpper den inte igenom någon ström alls. Om enheten har blivit skadad efter en överbelastning och inte kan ge ett 100 %-igt skydd så informerar den även om detta, och om enheten fortfarande har garanti kvar byter APC ut den skadade enheten helt gratis.

Data om enheten

Fördelar och nackdelar

Bästa priset just nu på APC Essential SurgeArrest överspänningsskydd

Källa: APC Essential SurgeArrest (PM1W-GR)

Recension Luxorparts Pro överspänningsskydd

Luxorparts Pro överspänningsskydd är ett jordat överspänningsskydd av budgetmodell, åtminstone jämfört med sina likar från APC som presenteras här ovan. Det är ett fullgott överspänningsskydd men har inte samma slags finesser och failsafe-switchar som överspänningsskydden från APC. Det har två lysdioder, en som visar att den levererar ström och en som indikerar att överspänningsskyddet i enheten är aktivt och välmående, och att det som är anslutet är säkert.

Fördelar och nackdelar

Hitta bästa pris ››

Recension Luxorparts överspänningsskydd

Luxorparts överspänningsskydd är ett jordat överspänningsskydd av ordentlig budgetmodell, framförallt jämfört med överspänningsskydden från APC men även jämfört med sitt syskon som kallas "Pro". Det är ett fullgott överspänningsskydd, men har inte alls samma typ av finesser och failsafe-switchar som APC:s överspänningsskydd. Det som skiljer mot Pro-varianten är att detta överspänningsskydd har bara en lysdiod, den som indikerar ifall överspänningsskyddet i enheten är aktivt och välmående, samt att byggkvaliteten känns ännu billigare/plastigare.

Fördelar och nackdelar

Hitta bästa pris ››