Hur fungerar?/Köpguide/Bästa radonmätaren

Bästa radonmätaren 2024

Här nedan hittar du en guide till den bästa radonmätaren 2024. Vi har valt att kolla på några av de populäraste och mest prisvärda radonmätarna. Framför allt för att de är så kallade smarta prylar, som klarar av att leverera mätvärden direkt till ägarens mobiltelefon genom sin egna app. Dessa radonmätare kan fungera som ett mycket bra verktyg för att få kontroll och översikt över sitt inomhusklimat, och säkerställa att det inte finns höga nivåer av radon inomhus som kan riskera att skada de som bor i huset. Att ha en egen radonmätare som alltid håller koll på halterna av radon inomhus kan även fungera på ett lugnande sätt. Detta då den gör att det blir en sak mindre att oroa sig för när det gäller hälsan och välmåendet hemma.

OBS! Om det är så att radonnivåerna över tid är höga, då bör man ta kontakta med ett företag som är specialiserat på radonmätning och radonsanering. Dessa kan då hjälpa till med att både göra en ordentlig mätning samt även en radonsanering av boendet. Om du vill läsa mer ingående hur radonmätning och radonsanering går till kan vi hänvisa dig till vår artikel om just radonsanering, som du kan hitta här.

Recensionsresultat TL;DR

Vår favorit av de båda är Airthings Wave, dvs. inte Plus-varianten. Givetvis är Plus-varianten också ett riktigt bra köp, men eftersom vi här är ute efter en radonmätare i första hand, då räcker det gott och väl med den vanliga Wave-varianten. Om man däremot är ute efter att mäta fler saker rörande sitt inomhusklimat, ja då är istället Airthings Wave Plus ett givet köp. För den som dock bara är ute efter att mäta radonhalten utan det lull-lull man annars får av dessa smarta prylar så är Airthings Home ett riktigt bra köp.

Airthings Wave Radonmätare

Airthings Wave Radonmätare är en riktigt häftig liten pryl. Den monteras på en vägg, och sedan låter man den bara sitta där och använder sedan mobilen för att hålla koll på radonhalten där hemma. Airthings har en app (gratis så klart), som kommunicerar med Airthings Wave över Bluetooth. Enheten i sig drivs på batteri, som enligt tillverkaren skall räcka i ca. 1,5 år. Man kan även få en snabb överblick över radonhalten genom att bara titta på Wave, då den ger ifrån sig ett dovt grönt ljus om allting är okej - som sedan eskalerar till orange eller rött om det skulle vara så att radonhalten är för hög. I appen kan man sedan granska hur radonhalten har sett ut och utvecklats över olika tidsperspektiv, faktiskt under ända upp till ett år! En bonus med Wave är att den även håller koll på luftfuktigheten och temperaturen hemma, och även denna kan man få presenterad för sig i form av statistik över olika tidsperspektiv.

Sammanfattande tankar

Sammantaget är Airthings Wave en riktigt bra pryl och en mycket potent radonmätare, och eftersom det är just radonmätning man kanske är ute efter om man läser om Wave - så är den också det bättre köpet jämfört med sin storebror Airthings Wave Plus. Detta då skillnaden mellan de båda handlar om andra saker än just mätning av radonhalten hemma. Kom ihåg att man får ett förlitligare mätvärde ju längre tid man mäter, ha detta i åtanke när ni börjar utföra en radonmätning.

Data om enheten

Fördelar och nackdelar

Bästa priset just nu på Airthings Wave Radonmätare

Källa: Officiell produktsida hos Airthings och produktblad

Airthings Wave Plus Radonmätare

Airthings Wave plus Radonmätare är precis som sin lillebror en riktigt häftig liten pryl. Den monteras också på väggen, sedan använder man bara sin smartphone för att hålla koll på radonhalten där hemma. Den kan göra samma saker som vanliga Wave, men har ytterligare sensorer för att mäta fler saker där hemma. De extrasaker som Wave Plus klarar av att mäta är koldioxidnivåerna, samt halten av lättflyktiga kolväten (sk. VOC:er). VOC:er förknippas ofta med att de kan orsaka problem med andningen och allergier hos små barn, läs gärna mer om detta här om ni är intresserade. En väldigt bra funktion i sig att kunna hålla koll på även dessa nivåer.

Sammanfattande tankar

Sammantaget är Airthings Wave Plus en riktigt bra pryl precis som sin lillebror, och självklart också den en mycket potent radonmätare. Men är det så att det enda man är ute efter är att mäta halten av radon hemma, ja då är vanliga Wave fullt duglig för detta. Men vill man även ha möjlighet att mäta saker som inte vanliga Wave klarar av, ja då är Plus ett givet köp. Men för vår del duger vanliga Wave alldeles utmärkt! 😊

Data om enheten

Fördelar och nackdelar

Bästa priset just nu på Airthings Wave Plus Radonmätare

Källa: Officiell produktsida hos Airthings och produktblad

Airthings Home Radonmätare

Airthings Home Radonmätare är ett mycket bra alternativ till Airthings Wave om det är så att man inte är ute efter en massa lull-lull, utan bara vill ha en rapp radonmätare som är enkel att använda. Den saknar de "smarta hem"-funktioner som Wave-mätarna har, dvs. det finns ingen medföljade app som visar statistik på samma sätt som hos Wave. Man får hålla till god med den display som sitter på enheten. Men det man istället får är en mycket kompetent radonmätare som är enormt duktig på det den är byggd för att göra, mäta radonhalten. Den kan leverera både korttids och långtidsmätningar, med presentation av mätdata efter bara en vecka.

Data om enheten

Fördelar och nackdelar

Bästa priset just nu på Airthings Home Radonmätare

Källa: Officiell produktsida hos Airthings och produktblad