Hur fungerar?/Köpguide/Bästa reseadaptern

Bästa reseadaptern 2024

Ska du resa inom kort? Vill du kunna använda dina elektroniska prylar utomlands? Då kan det vara bra att packa ner en reseadapter inför resan. Det finns nämligen väldigt många olika typer av eluttag över världen. Sverige har som tur är ungefär samma frekvens och spänning i elnätet som de flesta andra länder, så detta betyder att det är enkelt att ta med sig elektrisk utrustning till det land du ska resa. Så länge man kan koppla sin svenska kontakt till det utländska eluttaget, oftast då med hjälp av en reseadapter.

Vad är då en reseadapter?

En reseadapter är en adapter som omvandlar eluttaget i det land du besöker, så att det passar den stickpropp som hör till din elektroniska apparat (såsom mobiltelefon, dator, kamera, osv.). Det går att köpa en reseadapter som är anpassad för det land du åker till, men det finns även reseadaptrar som är lite mer avancerade och kan omvandla eluttaget från flera eller alla världens länder, så att de passar dina prylar.

Vilka eluttag används i vilka länder?

En tumregel som är bra att ha i minnet är att nästan alla länder i Europa har samma uttag som vi har hemma i Sverige. Men det finns såklart undantag, till exempel i Italien där de kan ha olika uttag. Sedan kan det skilja sig beroende på var du åker någonstans. Landsbygden kan ha andra stickkontakter till skillnad från storstäderna.

I länder utanför Europa finns det flertalet olika slags uttag, varför det bästa är att köpa en reseadapter inför din resa. Länder som många svenskar reser till och som har annorlunda uttag än de i Sverige är till exempel: Storbritannien, USA, Cypern, Kina, Japan, Thailand, Singapore och Malaysia. På Resmål.com finns en fullständig lista över alla länder och vilka typer av eluttag de använder, samt om man behöver reseadapter eller inte vid ett besök i landet.

En sak som är viktigt att ha i åtanke är att det kan vara smart att köpa en reseadapter i god tid innan resan, eftersom det kan vara svårt att hitta en reseadapter på plats utomlands. Och köper man inte en reseadapter finns risken att man inte kommer att kunna ladda sin mobiltelefon eller använda sin dator på plats i det land man besöker.

Vilken reseadapter skall man köpa?

Det finns olika sätt att se på denna sak; antingen köper man en specifik reseadapter som passar i de eluttag som används i det land man skall besöka, eller så köper man en universell reseadapter som fungerar i flera länder. För att hitta enskilda reseadaptrar beroende på vilket land du skall besöka är det bäst att kolla på Resmål.com:s lista över reseadaptrar och eluttag i länder, men om du istället vill köpa en universell reseadapter som fungerar i de flesta länder så kan vi här nedan tipsa om två utomordentligt bra reseadaptrar. Båda reseadaptrarna nedan kommer från det välkända märket Skross. Skross har en lång historia av att tillverka tillförlitliga reseadaptrar och ses som något av en guldstandard när det kommer till reseadaptrar, med bonusen att de inte är allt för dyra.

Jordad eller ojordad?

En fråga som alltid dyker upp är också om man skall köpa en ojordad eller en jordad reseadapter. Det bästa beslutet man kan fatta om man vill vara säker på att få ström är att köpa en ojordad reseadapter, detta då det inte finns några garantier för att det finns jordade eluttag på den plats man besöker. Och har man då köpt en reseadapter för jordade uttag så passar den troligtvis inte och man kan inte få ström till sina apparater. Men sedan är det givetvis så att en jordad reseadapter är säkrare för apparaterna vid ev. elproblem. Beslutet är ditt, men vi använder personligen bara den ojordade varianten (PS. den har även USB-uttag!).

Köptips reseadapter universali samarbete med PriceRunner

Vår favorit när det kommer till reseadaptrar är Skross universaladapter med USB-uttag som bonus, som finns till riktigt bra pris (ca. 200 kr). Det är bara att klicka på bilden eller länken nedan för att läsa mer.