Hur fungerar?/Köpguide/Bästa starthjälpen

Bästa starthjälpen 2024

Under vinterhalvåret brukar bilens batteri verkligen få bekänna färg, och det är många av oss som råkar ut för att stå där med en bil som inte startar. I ett sådant läge kan det vara bra att ha ett äss i rockärmen, i form av en starthjälp som kan hjälpa till att elda igång ett trött bilbatteri! För det är ju så att när man väl står där och skall starta sin bil, men den inte går att starta, då handlar det oftast om att bilens batteri har blivit urladdat. I ett sådant läget kan man antingen ta hjälp av en kompis bil och starta bilen med hjälp av startkablar, eller använda en starthjälp för att hjälpa bilens startbatteri att starta bilen.

Hur mycket startström behövs för att starta en bil

En mycket vanlig fråga när det handlar om starthjälp är hur kraftig starthjälpare som man behöver köpa. Det är inte en helt enkel fråga att svara på som blir giltig för alla, utan det hänger mycket på vilken typ av bil eller fordon man har, samt hur kraftfull motor fordonet har. Dieselmotorer kräver t.ex. mycket mer ström än en bensinmotor, man gör ofta liknelsen att en liten dieselmotor kräver lika mycket ström vid starten som en stor bensinmotor.

För vanliga bensinbilar brukar man säga att under normalförhållanden vad gäller temperaturen (ca. 20 °C), så behöver en liten motor (ex. 2 liter med 4 cylindrar) en startström på 150 till 185 A (ampere) och en större motor (ex. 2,8 liter med 6 cylindrar) ungefär 240 till 260 ampere. Om det dessutom är kallt kommer det att krävas en ännu högre startström för att starta motorn, man brukar räkna med ungefär 100 A extra vid -10 °C. Se sammanfattning i tabellen nedan.

MotorstorlekStartström normaltempStartström kyla
Liten (ex. 2 liter med 4 cylindrar)150 till 185 Aca. 250 A
Större (ex. 2,8 liter med 6 cylindrar)240 till 260 Aca. 350 A

Innehållsförteckning test av starthjälp

ProduktPris (ca.)Omdöme
Telwin Drive 130001 600 krMycket kompetent
Telwin Drive 90001 500 krAllroundalternativet
Telwin Drive Mini1 100 krOerhört smidig
Noco GB702 400 krPopulär
Bahco BBA12-12005 900 krVärstingen

Telwin Drive 13000 starthjälp

Telwin Drive 13000 är en av tre modeller från Telwins Drive-serie, varav Telwin Drive 13000 är den kraftfullaste av dem. Telwin Drive är en starthjälp på 12 V som kan användas för att nödstarta bilar, båtmotorer och motorcyklar. Den har ett ultrakompakt utförande som inhyser ett mycket kraftigt batteri. Som en extra bonus är Telwin Drive 13000 även utrustad med två stycken 5 V USB-uttag samt 12 V/19 V-utgångar för att driva och ladda andra enheter som t.ex. kameror och mobiler. Den har även ett inbyggt nödljus i form av en mycket stark LED-lampa.

Enheten levereras med

Data om enheten

Bästa priset just nu på Telwin Drive 13000 starthjäp

Telwin Drive 9000 starthjälp

Telwin Drive 9000 är en av tre modeller från Telwins Drive-serie, varav Telwin Drive 9000 är den näst kraftfullaste av dem. Telwin Drive är en starthjälp på 12 V som kan användas för att nödstarta bilar, båtmotorer och motorcyklar. Den har ett ultrakompakt utförande som inhyser ett kraftigt batteri. Som en extra bonus är Telwin Drive 9000 även utrustad med två stycken 5 V USB-uttag samt 12 V/19 V-utgångar för att driva och ladda andra enheter som t.ex. kameror och mobiler. Den har även ett inbyggt nödljus i form av två högintensiva nödlampor.

Enheten levereras med

Data om enheten

Bästa priset just nu på Telwin Drive 9000 starthjäp

Telwin Drive Mini starthjälp

Telwin Drive Mini är en av tre modeller från Telwins Drive-serie, varav Telwin Drive Mini är den minsta av dem. Telwin Mini är en starthjälp på 12 V som kan användas för att nödstarta bilar, båtmotorer och motorcyklar. Den har ett ultrakompakt utförande som inhyser ett kraftigt batteri. Som en extra bonus är Telwin Drive 9000 även utrustad med ett 5 V/2 A USB-uttag samt en mikro-USB-utgång och ett inbyggt LED-ljus.

Enheten levereras med

Data om enheten

Bästa priset just nu på Telwin Drive Mini starthjäp

Noco GB70 starthjäp

Noco GB70 är en annan mycket populär starthjälp för motorer upp till 8 liter bensin (och 6 liter diesel, max 4,5 liter diesel vid helt urladdade batterier och start under -10 grader). Den är idealisk för ett brett urval av fordon som t.ex. lätta lastbilar, personbilar, motorcyklar, terrängfordon och snöskotrar. Den innehåller även en inbyggd ficklampa med sju olika lägen (inklusive SOS och nödläges-stroboskop), samt USB-utgång för laddning av t.ex. mobiltelefon eller surfplatta.

Bästa priset just nu på Noco GB70 starthjälp

Bahco BBA12-1200 starthjäp

Bahco BBA12-1200 är nästa nivå, jämfört med starthjälparna som listats ovan. Bahco BBA12-1200 existerar någonstans på gränsen mellan att vara en hemmaprodukt eller en ren industriprodukt, och är någonting för dig som behöver en kraftig starthjälp för större motorer. Om du har ett större fordon som du kan behöva starthjälp till är Bahco BBA12-1200 ett säkrare alternativ än någon av de mindre varianterna at starthjälp.

När det gäller dess huvudfunktionalitet att starta motorer, så klarar den till exempel av att starta dieselmotorer upp till 350 hästkrafter när den agerar starthjälp (eller motorer på 175 hästkrafter utan batteri). Till skillnad från de mindre starthjälparna som har korta kablar från själva enheten till batteriet som skall startas, har Bahco BBA12-1200 startkablar som är hela 1,85 meter långa. Kablarna i sig är kraftiga 35 mm2 kopparkablar avsedda att säkerställa maximal kraftöverföring.

Data om enheten

Bästa priset just nu på Bahco BBA12-1200 starthjälp